Gazdaság
FAO: februárban alig mozdultak a globális élelmiszerárak
Tavaly a negyedik éve estek az élelmiszerárak
Tavaly februárban jóval magasabban, 179,4 ponton állt az index. A mutatót egy szemesterményeket, olajos magvakat, tejtermékeket, húsféléket és cukrot tartalmazó élelmiszerkosár árának változása alapján határozzák meg a FAO szakértői. Tavaly átlagosan 19,1 százalékkal estek a globális élelmiszerárak a piacon jelentkező többlet hatására, miközben a kereslet csökkent.
A tavalyi volt a negyedik egymást követő év, amikor csökkentek az élelmiszerárak globálisan a FAO számításai szerint. Tavaly a legnagyobb, 28,5 százalékos árcsökkenést a tejtermékeknél jegyezték fel. A húsárak 15,1 százalékkal mérséklődtek, a szemestermények 15,4 százalékkal, a cukor 21, az olajos magvak 19 százalékkal lettek olcsóbbak 2014-hez képest.