Gazdaság

Exportra megy a spárga

Az időjárás miatt idén komoly túlkínálat alakult ki a zöldségből a nemzetközi piacon, emiatt nehéz a hazai termelőknek eladniuk, és az árak is kifejezetten alacsonyak

Az évi hét-nyolcezer tonnás spárgatermelésünk csupán tíz százaléka marad itthon, mivel nálunk nincs kultúrája a spárgafogyasztásnak, nyilatkozta lapunknak Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke.

sparga
A felénél tart a spárga betakarítása (Fotó: Bodnár Patrícia)

Magyarországon jelentős a spárgatermesztés, hét-nyolcezer tonna spárgát termelünk évente, amelynek közel kilencven százaléka exportra megy – nyilatkozta lapunknak Ledó Ferenc, a FruitVeB elnöke. Hozzáfűzte, hogy idén a márciusi nagy hideg miatt késett a spárga érése, most pedig a hirtelen jött melegnek köszönhetően felgyorsult. Most körülbelül a felénél tart itthon a spárga betakarítása, melynek a szezonja március végétől május végéig tart.

Ledó Ferenc kifejtette, hogy Európában a meghatározó spárgatermelők, mint a németek, spanyolok az elcsúszás miatt egyszerre dobták piacra a spárgát, így komoly túlkínálat alakult ki a nemzetközi piacon, emiatt nehéz a hazai termelőknek eladniuk, és az árak is kifejezetten alacsonyak, mivel a magyar gazdák szinte teljes mértékben az exportra alapoznak – leginkább a német és osztrák piacra termelnek –, ezért most nehéz helyzetbe kerültek. A tavalyi évi közepes hazai terméshez képest idén ugyan több lett a termés mennyisége, most viszont az árakkal és az eladással vannak nehézségei a termelőknek. Magyarországon sajnos nincs igazán kultúrája a spárgafogyasztásnak, némileg ugyan javul ez a helyzet de még mindig nem a megfelelő ütemben – véli a szakember.

A legnagyobb spárgatermesztő körzet Ásotthalom környékén, illetve Kecskeméten található, de az utóbbi években a Nyírségben is megkezdődött termelése.