Gazdaság

Eshetnek az albérleti díjak

A kis ingatlanok a legkeresettebbek a nagyvárosokban, a diákok mellett a jobb kereset reményében költöző fiatal munkavállalók is a garzonokat részesítik előnyben

Tovább nőttek ugyan az albérletárak országosan és az egyetemi városokban, az újlakás-építések azonban árcsökkentő hatással bírhatnak. Győrött az országban elsőként esett a garzonlakások bérleti díja, s ez előrevetíti a budapesti árak csökkenését is.

albérlet 20180628
A garzonok bérleti díjának drágulását az újlakás-építések tudják megfékezni (Fotó: Katona László)

Az elmúlt négy évben az albérletárak drágulása főként a garzonok bérleti díjában volt különösen érezhető: a főváros külső kerületeiben szinte megduplázódott a garzonbérlés ára, de a nagyobb méretű lakások bérleti díjai is – jelezte lapunknak az Ingatlan.com. Balogh László, az Ingatlan.com vezető elemzője úgy véli, a kisméretű lakások azért drágultak, mert a garzon az egyik legkeresettebb típus az albérletpiacon. Szerinte az elmúlt években jelentősen felpörgött a kereslet a Budapest és a nagy egyetemvárosok albérletpiacán a garzonlakások iránt, ugyanis a diákok mellett azok a fiatalabb munkavállalók is a kisméretű lakást részesítik előnyben, akik a jobb munkalehetőség és magasabb fizetés reményében költöznek nagyvárosba. Az Ingatlan.com szerint a diákok és fiatalok körében legnépszerűbb, maximum negyven négyzetméteres budapesti garzonlakásokat június elején átlagosan havi 110 ezer forintért hirdették, ami tízszázalékos emelkedést jelent.

A debreceni garzonok bérleti díja nyolc százalékkal, hetvenezerre, a szegedieké kiugró mértékben, 44 százalékkal 65 ezerre nőtt. Miskolcon tízszázalékos emelkedés után 55 ezer, Pécsett pedig 14 százalékos drágulást követően nyolcvanezer forintért kínálják a garzonokat. Balogh László felhívta a figyelmet Győr kivételes helyzetére, ott ugyanis az országban egyedülálló módon – 23 százalékkal – hatvanezer forintra csökkentek az átlagos albérletárak a garzonpiacon. A győri bérleti díjak csökkenését az magyarázza, hogy megnőtt a kínálat, az elmúlt négy-öt évben tízezer lakosra vetítve ugyanis messze itt épült a legtöbb új lakás.

A győri jelenség előrevetítheti a budapesti garzonok bérleti díjának mérséklődését is, hiszen a következő egy-két évben több ezer olyan ingatlant adhatnak át, amelyet befektetők vásároltak kiadási céllal – hangsúlyozta Balogh László. Közölte: az albérletárak és azon belül is főként a garzonok bérleti díjainak drágulását leginkább az újlakás-építések tudják megfékezni.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom