Gazdaság

Erős az élelmiszer-biztonság

Évente kétmillió vizsgálatot folytat a hatóság

A szigorú élelmiszer-biztonsági előírásoknak köszönhetően az elmúlt években egyetlen olyan élelmiszerbotrány sem volt, amely megrengette volna a fogyasztói bizalmat és az élelmiszerpiacot, míg Európában az elmúlt években jó néhány ilyen esetre volt példa – jelentette ki tegnap Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter egy szakmai konferencián. Mint mondta, ehhez hozzájárult a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) létrehozása is.

Fazekas a magyar tulajdonban lévő termőföld szerepét is hangsúlyozta az élelmiszer- és élelmezésbiztonság szempontjából, és megerősítette, a kormány célja a kis és közepes családi gazdaságok megerősítése, mert a magyar termőföld a gazdák tulajdonában van a legjobb helyen, így meg lehet védeni a magyar minőségi, GMO-mentes élelmiszer-termelést. Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár azt emelte ki, hogy a kormány az élelmiszer-ipari és élelmiszerlánc-biztonsági stratégiákban a vásárlói bizalom, tudatosság erősítését tűzte ki célul.

Kiemelt kampányokat szerveznek a tudatos vásárlói magatartás erősítésére többek között a helyi termék éve programmal, az országos szakmai fórumokkal, kiállításokkal és fesztiválokkal.

Oravecz Márton, a Nébih elnöke ismertette: a hivatal közel 1200 dolgozót foglalkoztat, 51 telephelye van, 45 laboratóriumból álló hálózatot üzemeltet, amely évente kétmillió vizsgálatot végez. Megalakulásával 2012 óta teljes élelmiszerlánc-felügyelet dolgozik Magyarországon, amely ellenőrző hatóságként működik.