Gazdaság

Eredményes a monetáris eszköztár átalakítása

A bankrendszer alkalmazkodott az intézkedésekhez, lazábbá váltak a monetáris kondíciók

Egyértelműen beigazolódott, helyes döntést hozott a Magyar Nemzeti Bank a monetáris eszköztárának átalakításával, a jegybank célzott intézkedéseivel július óta érdemi hozamcsökkenést tudott elérni - erről írt az MNB honlapján keddtől elérhető háttértanulmányban Nagy Márton, az MNB alelnöke és Virág Barnabás ügyvezető igazgató.  

Az MNB a nyáron jelentette be, hogy a monetáris kondíciók célzott lazítása érdekében korlátozni fogja a három hónapos betétek elhelyezésének lehetőségét a kereskedelmi bankok számára. A szeptemberben meghatározott 900 milliárd forintos limit bevezetésének eredményeként az év végéig 200-400 milliárd forintnyi likviditás szorul ki a három hónapos betéti eszközből.

Emellett a Monetáris Tanács októberi és novemberi ülésén a hiteloldali eszközök kamatait is csökkentette. A bankrendszer alkalmazkodással reagált az intézkedésekre, érdemben lazábbá váltak a monetáris kondíciók.

A főbb pénzügyi piacokon 45-55 bázisponttal csökkentek a hozamok: a nyári bejelentés óta a bankközi - három hónapos bankközi BUBOR - hozamok 45 bázisponttal 0,57 százalékra, míg a három hónapos diszkont kincstárjegy (DKJ) 47 bázisponttal közel 0,3 százalékra, a swap-hozamok pedig 57 bázisponttal 0,55 százalékra mérséklődtek.

A BUBOR csökkenése éves szinten nagyjából 27 milliárd forint kamatmegtakarítást eredményezett a hazai lakossági és vállalati hitelfelvevőknek. A bankközi kamatok csökkenése mindezek mellett nemcsak az alternatív befektetési lehetőségeket értékeli fel, hanem a hitelkereslet növekedését eredményezheti, felerősítve ezáltal a jegybanki hitelösztönző eszközök hatását. A három hónapos betét korlátozásának mértékéről negyedévente határoz a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, legközelebb decemberben dönt a 2017. első negyedévi mennyiségi korlátról.