Gazdaság

Emelkedőn maradt a lakáspiac

Az új építésű ingatlanok forgalmában a következő két évben befejeződő építkezéseket követő átadási hullám eredményez majd igazán látványos bővülést

Az idén is folytatódott a bővülés a magyar lakáspiacon: a kereslet továbbra is erős, az áremelkedés a főváros mellett már a vidéki nagyvárosokra is jellemző. A lakásépítési kedv kiugró, az állami lakásprogram segíti a növekedést.

Tartósnak bizonyult a 2014-ben indult lakáspiaci élénkülés, 2017-ben is pörgött a magyarországi lakáspiac, és új folyamatok is láthatóak. Országos átlagban a használt lakások négyzetméterára a kínálat alapján decemberben 369 ezer forint volt, ami 12,5 százalékos emelkedésnek felel meg – derül ki az ingatlan.com Magyar Hírlapnak készített elemzéséből. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta, hogy a drágulás az idén is folytatódott, de országon belül vannak azért különbségek.

A fővárosban a használt lakások átlagos négyzetméterára pél­dául 16 százalékkal, 538 ezer forintra emelkedett. A szakember azt mondta, ahogy arra 2015-ben és 2016-ban számítani lehetett, az árakban és az adásvételek számában is megkezdték a felzárkózást a vidéki városok, a dunántúli megyei jogú városokban például idén decemberben 273 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár, ami 11-12 százalékos drágulás éves szinten. Az ingatlan.com szakembere azt is elmondta, hogy egyelőre a használt lakások pörgetik a piacot, ezen belül a panelek továbbra is nagyon népszerűek. Ezt mutatja például az is, hogy ezek kelnek el a leghamarabb a lakástípusok közül: negyven-hatvan nap alatt eladha­tóak az átlagos adatok szerint.

Az új lakások piacán is látható a bővülés, de ez elsősorban 2018-ban és 2019-ben válik látványossá, akkor tömegesek lesznek az átadások. Mindenesetre a lakásépítési kedv kimagasló. Az év első kilenc hónapjában több mint 28 ezer lakásépítési engedélyt adtak ki, ami 32 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. A lakáspiaci élénkülés és a kiemelkedő lakásépítési kedv részben az állami lakásprogramnak, a Családi Otthonteremtési Kedvezménynek köszönhető, amelynek keretében jelentős támogatást kaphatnak a gyermeket, gyermekeket nevelő vagy vállaló családok. Mind a társasház-, mind a családiház-építéseknél fontos szerepet játszik a kedvezményes, ötszázalékos lakásépítési áfa. Balogh László hozzátette, hogy egyre közeledik 2019 végi határidő. Akkor jár le ugyanis a kedvezményes időszak, utána huszonhétszázalékra ugorhat az áfa, ami jelentős drágulást okozhat az építkezéseknél és az új lakások, családi házak árában is.


Lassul a drágulás üteme 2018-ban

Az idei lakáspiaci adásvételek száma meghaladhatja a százötvenezret az Otthon Centrum előzetes adatai alapján, míg jövőre becslésük szerint százhatvanezerre nő. Az ingatlanközvetítő hálózat várakozásai szerint az áremelkedés üteme a lakáspiacon tovább mérséklődik 2018-ban. Budapesten a tégla- és panellakásoknál öt–tizenöt, a családi házaknál egy–húsz százalék közötti lehet a drágulás, a legtöbb vidéki városban pedig átlagosan öt–tíz százalékkal emelkedhet a lakóingatlanok ára. Továbbra is Budapesten és a fővárosi agglomerációban, az autópályák menti megyei jogú városokban, illetve az ezek közvetlen szomszédságában található községekben, valamint a Balaton térségében, főként a tóparti településeken számítanak jelentős számú adásvételre. (ZD)

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom