Gazdaság

Emelkedett a Richter nyeresége

A cégeuróban háromszázalékos árbevétel-növekedésre számít az idén

A Richter Gedeon Nyrt. 2016-ban 63,27 milliárd forint konszolidált nettó nyereséget ért el, ami 17,5 százalékkal haladja meg az előző évit – közölte a gyógyszeripari vállalat tegnap a Budapesti Értéktőzsde honlapján. A társaság éves árbevétele 389,69 milliárd forint volt, 6,7 százalékkal több, mint az előző évben, euróban mérve 6,1 százalékkal emelkedett a konszolidált gyorsjelentés szerint.

richter
A Richter tízszázalékos árbevétel-emelkedést vár Kínában az idén (Fotó: MH)

A negyedik negyedévben 19,35 milliárd forint nyereséget ért el a Richter, ez több mint duplája a bázisidőszaki 9,51 milliárdnak, árbevétele 19,2 százalékkal 105,67 milliárd forintra nőtt. A Portfolio.hu által készített konszenzus szerint elemzők kevesebb, 96,8 milliárd forint árbevételre és kisebb, 16,7 milliárd forint nettó profitra számítottak a negyedik negyedévben.

A társaság üzemi eredménye viszont a vártnál jobban, 25,6 százalékkal csökkent, 10,64 milliárd forintra. Az éves üzemi eredmény 56 milliárd forintot tett ki tavaly, az előző évhez képest 16 százalékkal csökkent. Az egy részvényre jutó nyereség 340 forint volt 2016-ban, az előző évi 291 forint után. A pénzügyi eredmény soron 8,66 milliárd forint nyereséget könyvelt el a Richter 2016-ban, szemben a 2015. évi 8,3 milliárd forintos veszteséggel.

A gyógyszergyártó vállalat Magyarországon 35,78 milliárd forint árbevételt realizált 2016-ban, ami 2,3 százalékkal haladja meg az előző évit. Az export árbevétel 6,5 százalékkal 1,136 milliárd euróra nőtt. A cég kínai és a romániai árbevétele kiemelkedően gyarapodott.

A Richter Gedeon gyógyszergyár euróban háromszázalékos árbevétel-növekedésre számít az idén a tavalyi 6,1 százalékot követően – mondta Bogsch Erik, a társaság vezérigazgatója Budapesten. A nyugat-európai országokban tíz százalékos bővüléssel, míg a kelet-európai régióban ötszázalékos csökkenéssel számol a vállalat, Magyarországon pedig stagnálást vár 2017-ben. A társaság három százalékkal nagyobb árbevétellel számol az oroszországi piacon helyi valutában számolva, az egyéb FÁK-országokban ötszázalékos csökkenést vár. Az Egyesült Államokban stagnálást, Kínában tízszázalékos növekedést vár idén a cég – tudósított a távirati iroda. A cég gyógyszergyár kutatás-fejlesztésre fordított költségei várhatóan az árbevétel 12 százalékát érik el 2017-ben.

Bogsch Erik jelezte, két pozitív hír is érkezett: az amerikai gyógyszerhatósághoz idén már beadható az Esmya forgalombahozatali engedélye, és a Richter megkapta a Levorset fogamzásgátló készítmény forgalmazási engedélyét több európai országra.


Oroszországban terjeszkedik az Egis

Az Egis felvásárlással erősíti pozícióját Oroszországban, ahol a bőr gyógyulását segítő és a női egészséget támogató termékportfóliókat vásárolt a horvát Jadran-Galenski Laboratorij gyógyszergyártól – közölte tegnap a gyógyszergyár. A cég árbevételének nyolcvan százalékát teszi ki az export, a nyereségből elsősorban a magyarországi kapacitások bővítését és a kutatás-fejlesztés támogatását tervezik. A 2015/16-os üzleti évben az Egis Oroszországba irányuló exportja 31 milliárd forint volt.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom