Gazdaság
Elhatárolódik a szakma a WHO jelentésétől
Kiemelték: a Nébih előzetesen nem ismerte a WHO állásfoglalását, de tanulmányozza. A tanulmányt körültekintően kell értékelni, ugyanis a kockázat mellett a húsfogyasztás jótékony hatásait is figyelembe kell venni. Ismert: a WHO jelentésében megállapította, hogy a feldolgozott hústermékek fogyasztása rákkeltő, és „valószínűleg” a vörös húsé is az. Menczel Lászlóné, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács titkára korábban felháborítónak és tudománytalannak nevezte a jelentést, és rámutatott: a sertéstartás Magyarországon is alkalmazkodott az elvárásokhoz, és a termékek zsírtartalma minimálisra csökkent a kockázat. Több vizsgálat is kimutatta, hogy a sertéshús fehérjében gazdag, koleszterint pedig jóformán nem tartalmaz.