Gazdaság

„Elfogadhatatlan, hogy a multik Kelet-Európában ugyanazon név alatt rosszabb minőségű árukat forgalmaznak, mint a kontinens nyugati részén”

Az Európai Parlamentben is fellépünk a tisztességtelen gyakorlat ellen - szögezte le Hölvényi György

Az Európai Unió belső piacán minden fogyasztónak azonos minőségű termék jár, ugyanazon védjegy alatt tehát nem lenne szabad kétféle minőségű terméket előállítani és forgalomba hozni. Ezért elfogadhatatlan, hogy a multinacionális gyártók Közép- és Kelet-Európában forgalmazott termékeinek jelentős része rosszabb minőségű, mint amit ugyanolyan márkanév alatt a nyugat-európai országokban értékesítenek. E tisztességtelen gyakorlat ellen az Európai Parlamentben is fellépünk – jelentette ki Hölvényi György kereszténydemokrata EP-képviselő kedden az Európai Parlament Petíciós Bizottságának (PETI) ülésén.

A Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA), még 2017-ben petíciót adott be az EP illetékes bizottságához, amelyben parlamenti vizsgálóbizottság felállítását és egy állandó monitoring rendszer létrehozását kérvényezte a kettős minőségű élelmiszerek ügyében. A Petíciós Bizottság a magyar előterjesztés alapján meghívta és meghallgatta Heizler Norbertet, a CÖKA országos koordinátorát.

Heizler Norbert elmondta: „Elfogadhatatlan, hogy egyes élelmiszergyártók másodrendű polgárokként kezeljék az Európai Unió keleti tagországaiban élő embereket, és hogy ennek megfelelően kettős, vagy gyengébb minőségű élelmiszereket állítsanak elő és forgalmazzanak. Különösen elfogadhatatlan, hogy mindezt az európai közösség és intézményei következmények nélkül elnézzék ahelyett, hogy megalkotnák azokat a jogszabályokat, amelyek számon kérhetővé teszik a minőségrontást. Itt a cselekvés ideje! Arra kérjük az Európai Parlamentet, hogy az Unió területén gyártott és forgalmazott kettős minőségű termékek ügyében az általunk elindított folyamat részeként felállított monitoring rendszer finomhangolását végezzék el. Szükséges, hogy a rendszer további hatékony működtetése mellett egy szigorú, kiskapuk nélküli jogszabályi keretet alkossanak, amely alkalmas lehet a hasonló visszaélések kiszűrésére, a prevención túl az ilyen tipusú kereskedelmi gyakorlat megfékezésére”.

Az ülésen részt vett Csáky Pál (MKP), a Petíciós Bizottság alelnöke, aki a témát tavaly január óta követi. Ekkor került megtárgyalásra egy a felvidéki civilek által beadott hasonló témájú petíció, melynek kapcsán egy a problémát bemutató tanulmány elkészítését kérte a PETI. Csáky Pál az ülésen pozitívumként említette, hogy az uniós intézmények elismerik a probléma jogosságát és készek megoldást találni rá az uniós szintű szabályozás szintjén.

Hölvényi György kiemelte, hogy a kettős minőségű termékek ügyének elhúzódása további bizalmatlanságot ébreszt Európa polgáraiban az európai uniós intézmények iránt. A termékek kettős minőségével kapcsolatos uniós eljárások rendkívül lassúak, ezért is fontos, hogy magyar kezdeményezésre a téma újra napirendre került. A CÖKA beadványa lehetővé tette, hogy az ügyet az Európai Parlament folyamatosan nyomon követhesse.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom