Gazdaság

Élénkülhet a belföldi kereskedelem

Kissé visszafogottabban látják az exportpiaci lehetőségeket a nagy cégek

A nagy cégek belföldi értékesítésük élénkülésében bíznak – derül ki a K&H Bank nagyvállalati felméréséből. A vállalatok bevételi várakozása javult ugyan, profitvárakozásaik azonban romlottak az előző negyedévhez képest: 2,6 százalékkal nagyobb forgalommal és 1,6 százalékkal nagyobb nyereséggel számolnak.

Szerényebb pénzügyi eredményekre számítanak a hazai nagyvállalatok az idén, mint tavaly év végén. A K&H Bank nagyvállalati növekedésiindex- eredménye szerint a cégek árbevétel-várakozása javult ugyan, profitvárakozásaik azonban romlottak. „A nagyvállalatok átlagosan 2,6 százalékkal nagyobb bevételt várnak az idén, ami elmarad a tavaly év eleji várakozásoktól, de előrelépés az előző negyedévi 2,3 százalékos előrejelzéshez képest. A javulás annak köszönhető, hogy a hazai piacon jelentősen, 1,9 százalékról 2,5 százalékra ugrott a várt bevételnövekedés mértéke, aminek hátterében egyrészt a belföldi értékesítés élénkülése, másrészt már az MNB inflációs előrejelzése alapján növekvő fogyasztói árak is állhatnak” – részletezte az eredményeket Hodina Péter, a K&H Bank vállalati értékesítési igazgatója.

Az összefoglaló szerint az exportpiaci lehetőségeket kissé visszafogottabban látják a cégek az előző negyedévhez képest. „Külpiaci értékesítésből jelenleg a vállalatok harmada vár bevételnövekedést, átlagos mértéke azonban 3,3 százalékról 3,1-re mérséklődött. Ennek oka, hogy csökkent a külföldi értékesítés: a vállalatok hatvan százaléka egyáltalán nem tervez az idén exportot, 2016 első negyedévében ez mindössze negyven százalék volt, és további 15 százalékuknál a teljes árbevétel ötödét sem éri el az exportból származó árbevétel aránya” – tette hozzá. Míg az árbevételt tekintve a tavalyi év végi várakozásokhoz képest optimistábbak a cégek, a profitkilátások terén visszafogottabbak lettek: átlagosan 1,6 százalékkal magasabb nyereséget várnak, ami messze elmarad a 2016. év eleji 2,2 százaléktól. „A különböző ágazatok nagyon eltérő mértékű adózás előtti eredményt valószínűsítenek: a szolgáltató szektorban 0,2, a mezőgazdaságban 0,3, a kereskedelemben 1,7, az ipari cégeknél pedig 2,8 százalék profitbővüléssel terveznek az idei évre” – emelte ki végezetül Hodina Péter.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom