Gazdaság

Élelmiszer-razzia a fogyasztókért

Egyre több terméket vonnak ki az ellenőrök a forgalomból a fogyaszthatósági és a minőségmegőrzési idő megsértése miatt

A téli szezonális ellenőrzéseken 6,4 millió forint bírságot szabtak ki, és több mint tizenöt tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból. Az országban 2125 ellenőrzést végeztek eddig.

Az élelmiszer-ellenőrök decemberben több mint tízezer hazai és külföldi élelmiszertételt vizsgáltak meg, ezek 3,8 százalékát kellett kivonni a forgalomból, 15,9 tonnát. Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára tegnap elmondta azt is: a piacokon a lejárt minőségmegőrzési idő miatt öt magyar és kilenc külföldi szaloncukor tételt kellett kivonni a forgalomból, 169 kilogrammot, több mint kétszázezer forint értékben. Hozzáfűzte: nőtt a fogyaszthatósági és a minőségmegőrzési idő megsértése miatt forgalomból kivont termékek aránya az előző esztendőhöz képest.

A téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés során az országban 2125 ellenőrzést tartottak, leggyakrabban a nyomon követhetőségre vonatkozó szabálytalanságot találtak, az összes ellenőrzés 2,8 százalékában. Kiemelten ellenőrzik a hús- és hústermékek előállítását, forgalmazását, az édesipari termékeket, a hal- és a zöldség-gyümölcs forgalmazást, az italokat.

Zsigó Róbert jelezte: 251 ellenőrzés élelmiszert előállító helyen, 922 élelmiszer-forgalmazásban, 345 pedig vendéglátóhelyen történt. A tavalyi évhez képest csökkent a higiéniai hiányosságok, valamint a termékek minőségével és összetételével kapcsolatos szabálytalanságok aránya. Javulást mutat a dolgozók képzettségével és egészségügyi alkalmasságával kapcsolatos hiányosságok aránya is – tudósított a távirati iroda.

Az állatszállítások ellenőrzéséről az államtitkár megjegyezte: 607 szállítmányt vizsgáltak, szabálytalanságot nem találtak a hatósági állatorvosok. Az élőhal-szállítmányoknál 18 esetből egynél találtak állatvédelmi szabálytalanságot az ellenőrök.

A zöldség-gyümölcs ellenőrzések során 197 forgalmazó 515 tételét vizsgálták, 33 esetben találtak többségében nyomon követhetőségi, minőségi hibát, és 32 esetben szabtak ki 3,8 millió forint bírságot, 14,5 tonna terméket pedig kivontak a forgalomból.