Gazdaság
Élelmiszer-gazdasági cégekről készített felmérést a kamara
A fejlődés gátja a szakképzetlen munkaerő
A jelentés eredményei azt mutatják: az élelmiszer-gazdasági vállalkozások 51 százaléka szakmunkást, 18 százaléka érettségizett, hét százaléka felsőfokú végzettségű munkatársat keres, 24 százalékánál pedig betanított munkásokra is van kereslet. Az agrár-munkaerőpiac keresleti és kínálati oldalának átfogó vizsgálatát szolgáló kutatás szerint húsfeldolgozók, állatgondozók, állattenyésztők, pékek, sütőipari szakmunkások, mezőgazdasági gépkezelők és gépszerelők iránt mutatkozik különösen nagy igény.
A felmérésből kitűnik, hogy a megkérdezett vállalkozások 73 százaléka fektet hangsúlyt alkalmazottai képzésére, s különösen a termelési folyamatban közvetlenül hasznosítható, gyakorlatközpontú ismeretek iránt nagy az igény. A kutatás arra is felhívja a figyelmet, hogy a szaktudás hiánya nemcsak az alkalmazottak, hanem a vezetők jelentős részénél is gondot okoz. Vezetői szinten a leginkább hiányolt további ismeretek az idegennyelv-tudás, a számítógépes és informatikai képzettség, valamint a vállalatvezetéshez szükséges adminisztrációs és jogi ismeretek.
A felmérésből kitűnik, hogy a megkérdezett vállalkozások 73 százaléka fektet hangsúlyt alkalmazottai képzésére, s különösen a termelési folyamatban közvetlenül hasznosítható, gyakorlatközpontú ismeretek iránt nagy az igény. A kutatás arra is felhívja a figyelmet, hogy a szaktudás hiánya nemcsak az alkalmazottak, hanem a vezetők jelentős részénél is gondot okoz. Vezetői szinten a leginkább hiányolt további ismeretek az idegennyelv-tudás, a számítógépes és informatikai képzettség, valamint a vállalatvezetéshez szükséges adminisztrációs és jogi ismeretek.