Gazdaság

Együttműködés a vidék fejlődéséért

A civilszervezet és a Földművelésügyi Minisztérium közötti megállapodás erősíti az élelmiszer-biztonságot, érdekérvényesítést

Együttműködési megállapodást kötött a Civil Összefogás Fórum (CÖF) a Földművelésügyi Minisztériummal, valamint a CBA és a Coop üzletláncok képviselőivel.

Csizmadia László 20141029
Csizmadia László, a CÖF-CÖKA elnöke és Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter (Fotó: Kövesdi Andrea)

A megállapodással a civilszervezet is bekapcsolódik abba a törekvésbe, hogy a jó minőségű és egészséges élelmiszerek, valamint a kézműves termékek nagyobb arányban juthassanak el a fogyasztókhoz. Emellett a CÖF segíti a tárcát abban, hogy a civilekkel közösen tegyék hatékonyabbá az agrárgazdálkodást, közösen erősítsék annak versenyképességét.

Az egészséges, jó minőségű hazai élelmiszerek előállításának érdekében, valamint a magyar föld védelméért és a vidékiek könnyebb boldogulásának érdekében együttműködési megállapodást kötött a Földművelésügyi Minisztérium és a Civil Összefogás Fórum (CÖF). Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az együttműködés aláírását megelőzően rámutatott, hogy a célok megvalósítása érdekében a civilszervezetet bevonja a tárca a jogalkotási folyamatokba. Egyebek mellett az agrárgazdaság versenyképességét is segíti az együttműködés, amely az ágazatra fordított pénzek elosztásakor jelentős szerepet kap.

Csizmadia László, a CÖF-CÖKA elnöke kiemelte, a szervezet számára kiemelten fontos a családi gazdaságok, valamint a kis- és középvállalkozások támogatása az ágazatban, s ez egyezik a minisztériumi célokkal is. Az együttműködéssel segítenék a magyar vidék és az agrárium versenyképességének javítását, emellett elősegítenék a jó minőségű, helyi élelmiszerek nagyobb arányú piaci részesedését.

A CÖF-CÖKA elnöke emlékeztetett, hazánknak hatalmas és jó hírű élelmiszer-ipari múltja van, amelyet vissza kell állítani. Ez a kis- és közepes feldolgozóüzemek létrehozásával érhető el. A kistelepüléseken a kézműves termékek előállítása teremtheti meg emellett annak a lehetőségét, hogy a vidéken élők helyben találják meg a számításukat. Az együttműködés segítséget nyújt abban, hogy a kistermelők által előállított termékeket, élelmiszereket marketingkampányokkal és az értékesítésben nyújtott segítséggel támogassa a civil fórum és az agrártárca. A CÖF rendelkezik agrár- és földügyi szekcióval, ezért a szakemberek – a fiataloktól a nyugdíjasokig – segítenek ebben az érintetteknek.

A helyi- és a kézműves élelmiszerek nagyobb arányú megjelenése fontos cél, ezért szintén együttműködési megállapodást írt alá Csizmadia László Csepeli Lajossal, a Coop Hungary Zrt. igazgatóságának elnökével, valamint Lázár Vilmossal, a CBA felügyelőbizottságának elnökével. A hazai élelmiszerláncok is segítik az együttműködésben meghatározott célokat. Bencze Izabella, a CÖF alapító szóvivője kiemelte, az együttműködés az átláthatóságra, a hitelességre és a konszenzusra épül. Emlékeztetett: a CÖF nem jut több előnyhöz a többi civilszervezethez képest. Nem szabad, hogy a civileknek fizetett pártpolitikai csatározás legyen a céljuk.


Újra meg kell tanítani a házi gazdálkodást

2 perces interjú: Csizmadia László, a CÖF-CÖKA elnöke

– Mi az együttműködés indoka, hogyan tudja segíteni a CÖF-CÖKA a vidékiek boldogulását?

– Megfigyelhető, hogy az emberek a városokba költöznek, ott azonban nem mindig boldogulnak, sok esetben rosszabbul élnek. El kell érnünk, hogy a fiatalok vidéken maradjanak, később akár vissza is költözzenek. Ehhez két esetben tudunk segíteni. Az egyik a termőföldszerzés. A kormány célja, hogy nyolcvan százalékban a kis- és közepes gazdaságok juthassanak földhöz. Úgy tudjuk segíteni ezt a törekvést, hogy a földbizottságok megalakulását követően civil jogvédő körünk segítségével, ha a leendőbeli bérlő nem ért egyet a bizottságok döntésével, szabálytalanság esetén egy konzultációt követően melléállunk.

– Hogyan tudják segíteni a vidéki munkahelyteremtést?

– Ez a másik, amiben segíteni tudunk. Megfigyelhető, hogy az emberek kezdik elfelejteni a termeléssel, feldolgozással kapcsolatos hagyományokat. Azoknak a segítségével kell ezekre megtanítanunk a fiatalokat, akik még értenek például a zöldségtermesztéshez, befőzéshez vagy akár a sajtkészítéshez.

– Hogyan tudják támogatni az értékesítést?

– Ha valaki előállít egy házi terméket, és azt az ízvilágot a továbbiakban is képviselné, egyre több emberhez juttatná el, akkor erre már meglesz a lehetősége anélkül, hogy hosszú procedúrán kellene átesnie. A továbblépés érdekében kötöttünk szintén együttműködési megállapodást a Cooppal és a CBA-val, mivel ezek a láncok tudnak segíteni abban, hogy a helyi gazdálkodó terméke az ország minden részére eljusson, de akár külföldön is bemutatkozhasson.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom