Gazdaság

Egyre több lakás épül

Budapesten csaknem megduplázódott az új lakások száma

Az idei első negyedévben 3394 új lakás épült, 64,7 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 9850 volt, 3,4 százalékkal több, mint egy évvel korábban -  jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Budapesten háromszorosára, 198,5 százalékkal nőtt az épített lakások száma az előző év azonos időszakához képest az  idei első negyedévben, amikor 609 lakás épült. A növekedés már nem olyan markáns 2016 vagy 2015 első három hónapjához  viszonyítva, mert akkor a tavalyinál jóval több, 419, illetve 516 lakás épült.

A lakásépítések száma a megyei jogú városokban 38,3 százalékkal, 961-re nőtt, a többi városban 49,1 százalékkal 1048-ra, a községekben pedig 69,1 százalékkal 776-ra.

A természetes személyek által épített lakások aránya 58-ról 50 százalékra csökkent, a vállalkozások által építetteké 41-ről 50 százalékra emelkedett - olvasható a KSH tájékoztatójában.

A használatba vett lakások átlagos alapterülete 99,5 négyzetméterre csökkent az egy évvel korábbi 105 négyzetméterről. 

A KSH közölte: a építendő lakások száma a városokban 28,7 százalékkal emelkedett, Budapesten 8,2 százalékkal, a községekben 13,5 százalékkal csökkent. Az építtetők az esetek 34 százalékában éltek az egyszerű bejelentés lehetőségével. Ez az arány Budapesten 4,8 százalék, az alacsonyabb területi egységek felé haladva egyre magasabb, a községekben eléri a 94 százalékot.

Az első negyedévben  kiadott új építési engedélyek, illetve bejelentések alapján 3,0 százalékkal több, összesen 2965 lakóépület építését tervezik, a nem lakóépületekre kiadott engedélyek száma 978, ami 16 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. 

Budapesten 225, a megyei jogú városokban 653, a többi városban 1190, a községekben 897 új építési engedélyt adtak ki az első negyedévben.

NGM: Kormányzati intézkedések is segítették a lakásépítések bővülését

Kormányzati intézkedések is segítették a lakásépítés és a kiskereskedelmi forgalom jelentős növekedését - hangsúlyozta Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügyekért felelős államtitkára pénteken az M1 aktuális csatornán a KSH adataira reagálva.

Az államtitkár szerint a lakásépítés növekedése egyebek közt annak tudható be, hogy tavaly, és az idei év elején is jelentősen nőtt a kiadott építési engedélyek száma, közel 10 ezer építési engedélyt regisztráltak március végéig.

Hozzátette, a településszerkezetben is kiegyenlítődés történik, nemcsak Budapesten, hanem vidéken is növekszik a lakásépítések és az építési engedélyek száma.

Hornung Ágnes hangsúlyozta, a lakásépítés növekedése számos kormányzati intézkedés eredménye, példaként említette az 5 százalékos csökkentett áfát, a családi otthonteremtési kedvezmény elemeit. 

Az elemzők szerint számítani lehetett a lakásátadások megugrására

A tömegesen indított fejlesztések mostanra érnek végső kivitelezési fázisba, ezért nem meglepő a lakásépítések számának jelentős növekedése - így vélekedtek a KSH pénteken közzétett friss adatairól az elemzők kommentárjaikban.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője idén éves szinten és jövőre is jelentős átadási hullámra számít.

Az elemző rámutatott: szükséges lenne a kedvezményes lakásáfa határidejének meghosszabbítása, mivel 2019 végére tetőzhetnek a lakásátadások, 2020-tól pedig jelentősen visszaeshetnek. 

 

Az OTP Ingatlanpont közleményében kiemelte: 2010 óta az idei a legerősebb évkezdet. 

Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője úgy fogalmazott, mostanra kezdenek beérni a két éve indított fejlesztések, idén és jövőre további rekorddöntések várhatók.

Az építési hajlandóság mérséklődik, aminek a fő oka a bizonytalanság az eredetileg 2019 végéig fennálló csökkentett, öt százalékos lakásáfa sorsáról - húzta alá az elemző. 

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta, az átadott új lakásoknál látható növekedés nem meglepő, mert az utóbbi években felfutó fejlesztések közül egyre több került az utolsó fázisba. 

Idén összesen 20-25 ezer új lakás átadása várható a piacon, jelentős részük Budapesten és a nagyobb vidéki városokban - vélekedett a szakértő. 

Balogh László a kockázatok közül kiemelte, több nagy társasház-fejlesztésnél csúszhatnak az átadások az eredetileg kitűzött határidőhöz képest, elsősorban az építőiparban kialakult kapacitás- és munkaerőhiány miatt.   

A Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület is azt hangsúlyozta, hogy a várakozásoknak megfelelt az épített lakások számának jelentős növekedése. 

 

A szakmai társaság szintén célzott arra, hogy a beruházók visszafoghatják az újabb projektek indítását a kedvezményes lakásáfa végének közeledtével.