Gazdaság

Egyre több hazai vállalkozó emelne bért

Nőtt a fizetésemelésben gondolkodó cégek aránya: jelenleg a cégek 41 százaléka készül fizetésemelésre, utoljára nyolc évvel ezelőtt volt ennél magasabb a béremelést tervező kkv-k aránya – derül ki a K&H kkv-bizalmi index legfrissebb, tegnap közzétett adataiból.

A cégek átlagosan 4,2 százalékkal magasabb bért terveznek utalni munkavállalóiknak a következő egy év során, s az ágazatok közül leginkább az iparban dolgozók számíthatnak magasabb bérekre. Itt minden második cég készül béremelésre. A kutatás a kormányzat minimálbér-emelési szándékát megelőzően készült, augusztus 26. és szeptember 8. között.

A cégmérettel párhuzamosan a magasabb bér esélye is nő: míg a mikrovállalkozások 38 százaléka készül fizetésemelésre, addig a kisvállalkozásoknál 44, a középvállalkozásoknál pedig már 49 százalék ez az arány. A felmérés szerint emellett enyhén emelkedett a hazai kkv-k foglalkoztatási szándéka is, majdnem minden negyedik vállalkozás adhat fel álláshirdetést a következő egy évben. A munkaerő-felvételt tervező cégek aránya kismértékben, 18-ról 22 százalékra emelkedett, közülük legtöbben 1-4 új alkalmazott felvételén gondolkodnak. Az ország különböző pontjain igen eltérő az elhelyezkedés esélye: míg Nyugat-Dunántúlon minden negyedik kkv keres új munkaerőt, addig Észak-Magyarországon 16 százalék, Dél-Dunántúlon pedig ennél is kevesebb, mindössze 13 százalék ez az arány.

A K&H és a GfK Magyarország 2004 óta szondáz rendszeresen ötszáz hazai székhelyű, kétmilliárd forint éves árbevétel alatti vállalkozást.