Gazdaság

Egyre nyitottabbak a cégek a nyugdíjas munkavállalókra

A leendő munkáltatók és az idősebb dolgozók egymásra találását segíti a kampány mellett az is, hogy a nyugdíjas-szövetkezetek képviselői is megkeresik a vállalkozásokat

Kiváló lehetőséget teremt vállalkozók és szövetkezetek közti kapcsolatteremtésre a nyugdíjas-szövetkezeteket népszerűsítő országjáró kampány. A tizenharmadik állomás Miskolc volt, az a város, ahol az első ilyen szövetkezetet tavaly bejegyezték.

nyugdíjas 20180302
A kereskedelem a gazdaság egyik olyan területe, ahol leginkább szükség van a nyugdíjas dolgozókra, a borsodi megyeszékhelyen pedig tavaly elsőként jegyeztek be közérdekű nyugdíjas-szövetkezetet (Fotó: Hegedüs Róbert)

A közérdekű nyugdíjas-szövetkezeti foglakoztatási forma bemutatása, amely tegnap már a tizenharmadik helyszínen zajlott, hasonló tematikára épül. Először a jogszabályi háttér ismertetése zajlik, majd a Vállalkozók Országos Szövetsége a piac szemszögéből közelíti, végül gyakorlati tudnivalókat hallhatnak az érdeklődők, utána pedig kérdezhetnek. Miskolcon külön kiemelkedő, hogy a már működő szövetkezetek képviselői is nagyobb számban voltak jelen – magyarázta lapunk kérdésére Bak Klára, a Szövetkezeti Kutatóintézet Nonprofit Kft. szakértője. Hozzátette, a működő szövetkezetek képviselői közül többen gyakorlati tudnivalókért, tanácsért fordulnak a szövetkezeti formát bemutató szakértőkhöz, mások tájékozódni jöttek el, és olyanok is akadtak a korábbi állomásokon, akik szövetkezetalapítási szándékkal érkeztek. A miskolci tapasztalat, hogy az érdeklődők közül volt, aki már hallott erről a foglalkoztatási formáról, míg mások „csupán” tájékozódni érkeztek, és ami Bak Klára szerint pozitívum, hogy a borsodi megyeszékhelyen több vállalkozó is jelezte előzetesen részvételi szándékát. Utóbbi kört azért tartja fontosnak, mert egy-egy ilyen országjáró alkalom remek lehetőség a közvetlen kapcsolatteremtésre, ahol a leendő munkáltatók is megismerkedhetnek ezzel a foglalkoztatási formával. Hozzátette, országosan látható, hogy elkezdett működni a rendszer, nem ritka az sem, hogy a szövetkezetek képviselői keresik meg a cégeket. Ennek nyomán egyre több vállalkozó veszi fel a kapcsolatot a szövetkezetekkel, egy-egy országjáró állomás pedig kiváló helyszín arra, hogy közvetlenül kapcsolatban léphessenek egymással. Egy ilyen közös rendezvénynek egyébként ez a fajta egymásra találás is az egyik célja – fűzte hozzá Bak Klára. Ahogyan írtuk, az első ilyen rendezvényt január közepén tartották, a kampány összesen körülbelül két hónapig zajlik, az első szövetkezetet pedig Miskolcon jegyezték be tavaly.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom