Gazdaság

Egyre növekszik a magyarországi mézfogyasztás

A korábbi évenkénti fél kilogrammról hetven dekagrammra nőtt az átlagos magyarországi mézfogyasztás – mondta tegnap Bognár Lajos országos főállatorvos az M1-en.



A Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára azt is hangsúlyozta, remélik, hogy ezt a tendenciát a közelmúltban kirobbant mézhamisítási ügy sem veti vissza – írta az MTI. A főállatorvos szerint az eddig tapasztalt mézhamisítási módszerek nem vetnek fel súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot, ugyanakkor komoly minőségi problémák merülhetnek fel elsősorban az unión kívülről behozott méz esetében. Bognár Lajos ezért azt tanácsolta a vásárlóknak, hogy részesítsék előnyben a Magyarországon előállított mézet, és ezt lehetőség szerint próbálják meg közvetlenül a méhészektől, illetve a helyi piacokon beszerezni.

Mint arról lapunk is beszámolt, az országos főállatorvos múlt csütörtökön az Országos Magyar Méhészeti Egyesület jelzése alapján rendelte el többféle, Kínából importált méz forgalmazásának felfüggesztését, mivel a termékek hozzáadott cukrot tartalmazhatnak.

Magyarország 22–25 ezer tonna mézet tud termelni évente, amelynek negyven-hatvan százaléka a hungarikumnak számító akácméz.