Gazdaság

Egyre keresettebb a furmint

Külföldön népszerűsítik a fehérbort adó fajtát

Jelképesen örökbe fogadható egy furminttőke, a furmint évében ebből a pénzalapból fiatal borászokat támogatnak. A tokaji furmint, köszönhetően a speciális talajadottságoknak is, egyre keresettebb Európán kívül az Egyesült Államokban és Ázsiában is.

Az idei a furmint éve, ezzel szeretnék felhívni a figyelmet erre az egyedülálló magyar értékre – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az M1 csatornán tegnap. Hozzátette: a furmint az egyik legrégebbi és leghíresebb magyar szőlőfajta, kiváló borok alapanyaga. Fazekas Sándor szerint hatalmas potenciál van a furmintban, nagyon jó adottságokkal rendelkező szőlőfajta. A miniszter szólt arról, hogy összefogás indult, jelképesen örökbe lehet fogadni egy furminttőkét, így pénzalap jöhet létre, amely a fiatal borász szakemberek képzését, továbbképzését szolgálja. A tárcavezető kitért arra is, hogy a furmint évéhez kapcsolódó programok jelentős részét külföldön rendezik, például az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, ezekben az országokban ugyanis a borászok, borkedvelők körében kifejezetten nagy az érdeklődés a furmint iránt.

A fajtacsoporton belül megkülönböztethető a fehér, a piros és a változó furmint. A domináns változat, a fehér furmint későn – október második felében – érő fajta.

Szepsy István, akinek a családja az 1500-as évektől termel bort Tokajban, a Magyar Hírlapnak elmondta: a tokaj-hegyaljai talaj, a porózus, vulkáni, hidrotermálisan bontott tufa magas agyagásvány- és zeolittartalmát kitűnően használja fel a furmint gyökérzete, ez pedig tükröződik a bor ízvilágában és erős szerkezetében is. Súlya van a bornak: savai és ásványossága mellett gyümölcsös zamat is gazdagítja. A furmint a tokaji aszúnak és a szamorodninak az alapja. A tokaji furmint meghatározó piaca az Egyesült Királyság, ám az ebből a fajtából készült borok eljutnak az Egyesült Államokba, Kínába, Tajvanra, Hongkongba, Szingapúrba is olyan európai országok mellett, mint Belgium, Dánia, Svédország, Norvégia, Németország vagy Svájc. A tokaji, hatezer hektáros borvidék bő hetven százalékán, 4300-4400 hektáron termesztenek furmintot. Ezzel a fajtával foglalkoznak még a Balaton-felvidéken, Egerben, továbbá Somló környékén is.