Gazdaság

Egyre kedveltebbek az állampapírok

A lakossági részesedés már tizenhárom százalékra nőtt, ez a reálkeresetek növekedésének is köszönhető Varga Mihály szerint

Az állampapírok népszerűsége azt mutatja, hogy még erősebb a vállalkozások és a lakosság bizalma a jövő és a magyar gazdaság teljesítménye iránt – hangsúlyozta tegnap Makón Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

Varga 20160406
Dancsó József MÁK-elnök és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter (Fotó: NGM)

A 2012-ben indított lakossági programnak köszönhetően az állampapírok állománya folyamatosan emelkedik, így a lakosság részesedése az állampapírpiacon ötről tizenhárom százalékra növekedett – húzta alá Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a makói városháza épületében nyílt új állampapír-értékesítési pont átadásán. A forgalmazás sikere annak köszönhető, hogy a magyar gazdaság konszolidálódott és az államháztartás egyre jobb állapotban van. A kormány arra törekedett, hogy a büdzsé rendbetétele ne vegye el a növekedés lehetőségét – hangsúlyozta a miniszter. Az elmúlt négy évben a háztartások összes új megtakarításának fele az állampapír-állományt növelte. Ez a bizalom erősödése mellett annak köszönhető, hogy bővült a foglalkoztatás, emelkedtek a reálkeresetek, így az embereknek lehetőségük nyílt a megtakarításra. A foglalkoztatottak száma megközelíti a 4,3 milliót. Soha ennyien nem dolgoztak a rendszerváltozás óta, s az új munkahelyek kétharmada a versenyszférában jött létre. Tavaly pedig 6,4 százalékkal emelkedtek a reálkeresetek – emelte ki Varga Mihály a távirati iroda tájékoztatása szerint.

Dancsó József, a Magyar Államkincstár elnöke elmondta, a magyar polgároknak az állampapírok jelentik a legbiztonságosabb és az egyik legmagasabb hozamú befektetési lehetőséget, mert az állam biztos pénzügyi partner mindenki számára. Lejáratkor a tőke teljes összegére, valamint az esedékes kamatokra – értékhatártól függetlenül – teljes körű az állami garancia. Azoknak pedig, akik a vásárlást a kincstárnál intézik, a forgalmazói kockázattal sem kell számolniuk.

Folyamatosan bővül a kincstár értékesítési pontjainak száma, 2013-ban tíz, 2014-ben 25 helyen nyitott állampapír-értékesítési pontot, a most megnyitott makói pedig már a hetvenhetedik – közölte az államkincstár elnöke.

Az ügyfélszolgálatokon kizárólag bankkártyás fizetésre van lehetőség, valamint átutalással egyenlíthető ki az állampapír ellenértéke. A szerződés aláírására elég egyszer személyesen megjelenni valamelyik ügyfélszolgálaton, utána a kényelmi szolgáltatásokkal – TeleKincstár, WebKincstár, MobilKincstár – otthonról is intézhetők a befektetések – ismertette Dancsó József.