Gazdaság

Egyre biztosabb, hogy csalt a Bunge

Jelentős a cég lobbitevékenysége, Barack Obamáig is elvezetnek a szálak

Érintett lehet a Bunge amerikai nagyvállalat az áfacsalásokkal kapcsolatos gabonakereskedelmi ügyekben – mondta tegnap Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a Hír Tv Magyarország élőben című műsorában.

Ahogy fogalmazott: „Nagyon érdekes a helyzet, végül is a feljelentő került abba a helyzetbe, hogy elképzelhető, sőt bizonyos, hogy benne van ezekben a csalásokban.” Még 2013-ban indult az adóellenőrzés, amely tizenkét céget érint, és ma már tizenhat embert gyanúsítanak. Mint korábban lapunk megírta, a Bunge növényolaj-ipari vállalkozás súlyos áfacsalási botrányba keveredett Argentínában, amely közel félmilliárd dollárt követel a cégtől. A lapunk birtokába jutott információk szerint Barack Obama amerikai elnök korábbi környezetvédelmi tanácsadója, Carol Browner a GMO-központú termeléséről is ismert Bunge igazgatótanácsának tagja lett tavaly. Előtte, Bill Clinton elnöksége alatt az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynökségét vezette.

A Bunge John McCain kampányát is támogatta, de 460 ezer dollárt költött bevallott adatai szerint különböző lobbitevékenységekre az Egyesült Államokban. A cég 2012-ig szinte kizárólag republikánus politikusoknak nyújtott adományokat, évente százezer dollárt meg nem haladó mértékben.

Nemzetközi felháborodást váltott ki, hogy a brazil guarani törzs területét cukornádtermelésre hasznosították. Emiatt a törzs több tagja öngyilkosságot követett el.