Gazdaság

Egyelőre nincs szükség kamatcsökkentésre

Nem változtak a 2016-ra szóló kilátások

Magyarországon egyelőre nincs szükség kamatcsökkentésre, bár az idei inflációt lefelé nyomó hatások felerősödtek. A fogyasztói árak csökkenése nem épült be az inflációs várakozásokba, és nem változtak a 2016-ra szóló kilátások sem - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) írásban a Reuters hírügynökség megkeresésére.

Az MNB leszögezte, hogy célja az árstabilitás elérése középtávon, és úgy látja, továbbra is teljesülhet 2016 második felében a 3 százalékos inflációs célja.
A KSH szerdán közölte, hogy decemberben az éves infláció mínusz 0,9 százalék volt.
Az MNB Monetáris Tanácsa hosszú kamatcsökkenési periódus után tavaly júliusban állt le a kamatcsökkentéssel. A kamatszint azóta változatlan, 2,1 százalék. A monetáris tanács legközelebb január 27-én dönt a kamatról. 

Az MNB szerint "a lefelé irányuló inflációs kockázatok felerősödtek az utóbbi időszakban, de egyelőre nem mutatkoznak jelentősebb másodkörös inflációs hatások. Ez idáig a monetáris tanács nem látja szükségét az alapkamat csökkentésének".

A bank azt közölte, hogy továbbra is elérhetőnek tartja a 3 százalékos inflációs célt 2016 második felében a jelenlegi laza monetáris feltételek mellett. "Az MNB célja biztosítani, hogy az infláció középtávon elérje a kitűzött 3 százalékot, és az elmúlt hónapokban beérkező adatok nem módosítottak érzékelhetően a helyzet megítélésén".