Gazdaság

EU-pályázatok: emelkedett a nyertesek száma

Tízmilliárd értékű tenderekről döntenek

Jelentősen nőtt a közvetlenül megpályázható uniós programokra beadott, illetve a nyertes projektek száma is. Erről Kiss Antal brüsszeli forráskoordinációért felelős miniszteri biztos beszélt tegnap.

Míg 2014-ben 4,66 milliárd forint volt a magyar érdekeltségű pályázatokra jutó támogatás összértéke a közvetlenül pályázható uniós programokon belül, addig 2016-ban már 16,54 milliárd forint – mondta Kiss Antal, a Magyar Fejlesztési Központ ügyvezető igazgatója, brüsszeli forráskoordinációért felelős miniszteri biztos tegnap, budapesti tájékoztatóján.

Beszámolt arról, hogy az „EU Horizont 2020” kutatás-fejlesztési és innovációs programjában 515 projektet vizsgáltak meg, ebből ötvenegyet pályáztatnak meg. Mint mondta, az eddig beadott több mint tízmilliárd forint értékű pályázatokból mintegy hatmilliárd forint értékben áll jelenleg értékelés alatt.

Beszélt arról, hogy Magyarország 2014–2017-re egymillió euró összegű támogatást nyert el, amely segíti részvételünket a LIFE környezetvédelmi programokban. Ehhez kapcsolódóan létrehozták a LIFE önerőalapot, amely 31,2 mil­liárd forintos forrás lehívásában segít – jelezte Kiss Antal.

„Mára nem csupán a pályázati, hanem a banki finanszírozás területén is kiváló kapcsolatot ápolunk az Európai Beruházási Bankkal – mondta el lapunknak a miniszteri biztos. Hozzátette: talán ennek is köszönhető a tavaly év végéig elért több mint tízmilliárd forintos növekedés az elnyert pályázati forrásokat illetően.

Az infrastruktúra-fejlesztő operatív programok 2020 utáni sorsáról kérdésünkre úgy fogalmazott: nem tudni még a döntést, de az biztosnak látszik, hogy ilyen nagyságrendű, közvetlen forrást nem fog kapni Magyarország. Beszámolt arról is, hogy több mint két éve működik a honlapjuk, amely szintén a felhasználókat segíti a sikeres pályázathoz. Elmondta, hogy a weboldalt, ami tegnap óta már okostelefonon is elérhető, eddig több mint egymillióan keresték fel.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom