Gazdaság

Drónokra is lehet biztosítást kötni

Szinte nincs már olyan tárgy vagy terület, amelyre ne lehetne valamilyen védelmet kérni, és akár már társasházakra is lehet egyedi adottságokra szabott szolgáltatást igényelni

A legkülönfélébb igényeket is igyekeznek kielégíteni a biztosítótársaságok Magyarországon, ezért például a drónokra avagy éppen a háziállatokra is lehet már biztosítást kötni. Az otthonokkal kapcsolatban a kiegészítő biztosítások – például a gépekre vagy viharkárokra vonatkozóak – bizonyulnak a legkeresettebbeknek.

Számos különlegesnek mondható biztosításfajta található a piacon, ezek egy része kiegészítő elemként kapcsolható a már megkötött alapszerződéshez. Ilyen például a kisállat-biztosítás és a kerékpár-casco, amely a Groupama Biztosítónál a lakásbiztosítás kiegészítőjeként kérhető, az Aegon Biztosító honlapján viszont önálló termékként hirdetik. A kisállat-biztosítás jelenleg hat hónapnál idősebb és hét évnél fiatalabb kutyákra és macskákra köthető, és a négylábú gazdája szabadon választhat állatorvost a kezelésekhez.

A kiegészítő, illetve az önálló termékek mellett olyan is megtalálható a kínálatban, amely szolgáltatásait maga a szerződő állíthatja össze.

A társasház-biztosításunkon belül lehetőséget adunk arra, hogy a lakóközösség a ház biztosítását annak adottságai, tulajdonságai alapján állítsa össze, így olyan kiegészítőket olyan szolgáltatási összeggel vásároljanak meg, amelyre a közösség szerint igény van – válaszolta lapunk kérdésére Drevenka Edit, az Aegon Biztosító PR-igazgatója. Hozzáfűzte: a választható kiegészítő kockázatokból az ügyfelek állíthatják össze a biztosítási csomagot, nem fizetnek az után, amire nincs szükségük.

Társaságunk kínál különlegesebb, speciális ügyfélkörnek szóló biztosításokat is – ezt már a Groupama Biztosító írta lapunk kérdésére. Ilyen különleges termék például a közelmúltban megújult, pilóta nélküli légi járművek felelősségbiztosítása szolgáltatás. Magyarországon szigorú szabályozások vonatkoznak a pilóta nélküli gépek reptetésére, az üzleti és a hobbi szintű felhasználóknak is légtérhasználati engedéllyel, valamint a drónpilótára kötött felelősségbiztosítással kell rendelkezniük.Új generációs drónbiztosításukat a Drónpilóták Országos Egyesületén keresztül érhetik el az érintettek – tették hozzá.

A gépjármű-felelősségbiztosításokhoz igény szerint szervizasszisztencia-szolgáltatások társulnak. A Groupamánál a külön díj fizetése nélkül nyújtott, garantált asszisztencia nevet viselő szolgáltatást az ügyfelek hazánk területén akkor vehetik igénybe, ha a gépjármű mozgásképtelen.

A Generali Biztosítónál pedig például a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás esetében pluszvédelem igényelhető már évi pár ezer forintért. A biztosító lapunk kérdésére azt írta, ha az ügyfél náluk köti meg kötelezőjét kiegészítő elemekkel, akkor választásától függően kátyúkár, poggyászkár, vad- és háziállatkár vagy természeti károk esetén is védelemben részesül.

Az otthonbiztosítások piacán szintén a kiegészítő szolgáltatások a legnépszerűbbek. A telefont, a televíziót, a laptopot, a házimozirendszert gyakran érik olyan károk, például ügyetlenségből eredő töréskár, amire külön kiegészítő biztosítás kínál védelmet a Generalinál. E kiegészítő megléte esetén a biztosító a gépek javítási vagy újrabeszerzési költségeit téríti meg.

Az otthonokkal kapcsolatban a villámcsapás okozta és füstkárok, illetve a beázás, valamint a besurranók, trükkös tolvajok okozta károkat megtérítő kiegészítő csomagok bizonyulnak a legnépszerűbbnek.