Gazdaság

Dől a pénz az élelmiszeriparba

Gondban vannak a pékek, háromezer szakember hiányzik, kevés a kisegítő, árukezelő, sofőr

Több százmilliárd forint fejlesztési forrás érkezhet az élelmiszeriparba. A sütőiparban viszont egyre égetőbb a létszámhiány.

Háromszázmilliárd forintnyi uniós forrás érkezhet meg az élelmiszeripar szereplőihez az elkövetkezendő egy-két évben – mondta a Magyar Hírlapnak Éder Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) alelnöke, aki az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének elnöki posztját is betölti. Ebből kétszázmilliárd a Vidékfejlesztési programhoz kötődik, a mikro- és a kisvállalkozások fejlesztéseit segítheti, illetve azon mezőgazdasági termelőket, akik az élelmiszeriparba kívánnak befektetni. Százmil­liárd forintnyi Ginop-forrásra pedig a közepes méretű élelmiszeripari cégek pályázhatnak. Az elnyerhető források ötven százaléka vissza nem térítendő támogatás. Hozzáfűzte: a pályázatok már megnyíltak, a döntések még nem születtek meg. Éder Tamás hangsúlyozta: a források megnyílása részben a NAK lobbitevékenységének köszönhető. Ugyanez vonatkozik az élelmiszerek általános forgalmi adó csökkentési folyamatára, 2014-től több termék áfája is mérséklődött. (Erről szóló összeállításunk lapunk 11. oldalán olvasható.)

A NAK alelnöke jelezte: a kamara és a nemzetgazdasági tárca munkacsoportja várhatóan még ebben a hónapban összeül, hogy áttekintse, mely élelmiszerek áfája milyen ütemezésben csökkenhet a jövőben a költségvetés teherbíró képességének a tükrében.

A Magyar Pékszövetség továbbra is szeretné, hogy a kenyér és a pékáruk áfája is öt százalékra mérséklődjék – mondta lapunknak a Magyar Pékszövetség elnöke. A NAK támogatja ezen törekvésüket.

Septe József hozzátette: a sütőipari vállalkozások többsége jelenleg veszteséges, miközben az emelkedő béreket ki kell gazdálkodni. Égető a munkaerőhiány, csupán pékből, pékmesterből háromezer hiányzik, de kevés a kisegítő, az árukezelő vagy a gépkocsivezető is. Érdeklődésünkre az elnök jelezte: magasabb bérekkel próbálják itthon tartani a pékeket, de koncentrálnak az utánpótlásképzésre, a péktanulók oktatására is, és felnőttképzési programokkal, átképzésekkel is törekednek munkaerőt szerezni az ágazatnak. A Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnökhelyettese, Petőházi Tamás egy budaörsi fórumon elmondta: az idei termés őszi búzából közepes volt. Az aratási időjárás nem volt optimális a hő- és a csapadékhullámok miatt, így mintegy ötmillió tonna őszi búzát takarítottak be. Már aratják a kukoricát, csaknem hétmillió tonna termésre számítanak a termelők a becslések szerint.