Gazdaság

Déli Áramlat: Hitetlenkednek az érintett országok

Putyin bejelentése mindenkit meglepett

Ausztria, Szerbia és Bulgária is reagált Vlagyimir Putyin elnök bejelentésére, miszerint Oroszország eláll a Déli Áramlat gázvezeték megépítésétől. Egyik ország sem örült a hírnek. Az Európai Bizottság folytatni akarja a tárgyalásokat a Déli Áramlat gázvezeték tervéről, függetlenül attól, hogy Oroszország hétfőn úgy nyilatkozott, eláll a beruházástól.

Ausztria hivatalos megerősítést kér Oroszországtól arról, hogy Moszkva felhagy a Déli Áramlat földgázvezeték megépítésének tervével - mondta kedden Reinhold Mitterlehner osztrák gazdasági miniszter, aki pontosította: Ausztria nem kételkedik abban, hogy a Déli Áramlat épül meg, de úgy látja: Moszkva részletesebben is megmagyarázhatná elállását a tervtől, a helyzet ugyanis tisztázásra szorul.
Az osztrák kormány csupán a sajtóból értesült arról, hogy Moszkva leállt a terv megvalósításával - mondta Reinhold Mitterlehner.
Az ÖMV osztrák energetikai cégcsoport az idén megállapodott Oroszországgal abban, hogy a Déli Áramlat csővezeték eléri majd Ausztriát is.

Az EU folytatja a tárgyalásokat 
Az Európai Bizottság folytatni akarja a tárgyalásokat a Déli Áramlat gázvezeték tervéről, függetlenül attól, hogy Oroszország hétfőn úgy nyilatkozott, eláll a beruházástól - közölte kedden Brüsszelben Maros Sefcovic, a Bizottság alelnöke. A következő találkozót az érintett EU-tagországokkal december 9-ére tűzték ki - mondta el az uniós illetékes.

Szerbia: Rossz hír

Rossz hírnek nevezte a Déli Áramlat építésének leállítását Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök, aki fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy Szerbia "semmilyen módon nem járult hozzá az orosz döntéshez".
Vucic kiemelte: nem örül Putyin döntésének. "Most a szerbiai Európa-barát és oroszbarát felek mutogathatnak egymásra, hogy ki miért hibás, de Szerbia semmilyen módon nem vétkes" - fogalmazott a szerb kormányfő, emlékeztetve, hogy országa több mint hét évet áldozott a Déli Áramlatra és kitartott mellette akkor is, amikor nagy nyomást gyakoroltak miatta az országra.
A Déli Áramlat szerbiai szakaszának megépítéséről szóló megállapodást júliusban írták alá. A megállapodás értelmében a 421 kilométeres szerbiai szakasz építése az év végéig elkezdődött volna. A szerb miniszterelnök korábbi becslése szerint a projektben részt vevő vállalatok bevétele elérhette volna a 350 millió eurót is, illetve a több évig tartó munkálatok során 25 ezer embert alkalmaztak volna közvetlenül, közvetetten pedig akár 100 ezer ember is munkához juthatott volna a projektnek köszönhetően.

Bulgária: A leállítás csak taktikai húzás
Oroszország döntése, hogy lemond a Déli Áramlatmegépítéséről, csak taktikai húzás - jelentette ki kedden Martin Dimitrov, a bolgár parlament energiaügyi bizottságának elnökhelyettese.
"Ez Putyin és Oroszország taktikai lépése. Semmi esetre sem mondanak le a Déli Áramlatról" - állította a képviselő, aki szerint a projekt esetleges átirányítása Törökországba megdrágítaná és gazdaságilag ellehetetlenítené azt. Ezért a Déli Áramlat elvetése taktikai lépés, amelynek célja nyomásgyakorlás Bulgáriára és az Európai Bizottságra - mondta a képviselő.
"Valójában miénk a választás. Ez egy játszma, korábban is láttunk ilyet, más helyzetekben. Semmi esetre sem adjuk meg magunkat, és nem lépünk vissza álláspontunktól. Számunkra az a fontos, hogy a projekt nyereséges legyen, különben nincs értelme az egésznek" - fogalmazott Dimitrov.
Bulgária volt moszkvai nagykövete, Ilijan Vaszilev a bolgár állami televízióban nyilatkozva azt feltételezte, hogy az orosz kezdeményezés célja "Európa-ellenes hangulat kiprovokálása Bulgáriában".
Meglena Kuneva miniszterelnök-helyettes közölte: bolgár részről nincs mit kommentálni addig, amíg Bulgária nem kap hivatalos állásfoglalást Oroszországtól. Bulgária mindazonáltal azért száll síkra, hogy ez "gazdaságilag kedvező projekt legyen, és (a megvalósításnál) tartsák be az uniós jogot" - tette hozzá. 

Lengyel szakértő: Fehérorosz és lengyel területen át is megkerülhető Ukrajna
A Gazprom nem törődik bele, hogy a Déli Áramlat csődje után Kijev kulcsszerepet  játsszon a nyugati irányú orosz gázszállításban, az orosz földgáz fehérorosz és lengyel területen át is megkerülheti Ukrajnát - írta kedden a defence24.pl lengyel biztonságpolitikai portál.
A honlap Piotr Maciazek energiabiztonsági és biztonságpolitikai szakértő elemzését közölte, amely szerint a gázvezeték építésének törökországi irányú folytatása mellett az is elképzelhető, hogy Oroszország Fehéroroszországon és Lengyelországon keresztül szállítana gázt Szlovákiába és Magyarországra.
Ez az Oroszországot Németországgal lengyel területen keresztül összekötő (már meglévő) Jamal gázvezeték egy újabb, Jamal 2-nek nevezett elágazásának kiépítésével valósulhatna meg. Maciazek szerint a Jamal 2 koncepcióját október elejétől több alkalommal is tárgyalhatták lengyel-fehérorosz, valamint lengyel-orosz gazdaságpolitikai és diplomáciai találkozókon.
A szakértő szerint bár Varsó egyelőre nem mutatott érdeklődést a Jamal 2 fenti koncepciója iránt, de a Gazprom felajánlhatná a Jamal 2 kiépítését Németország felé. 

 

Forrás: MTI

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom