Gazdaság

Csökkenthetik az építőipari forgalmi adót

Mérséklődött a nyár végén az ágazat teljesítménye, a kormány a lakásépítés újabb ösztönzését tervezi

A kormány a lakásépítés további ösztönzésének lehetőségét vizsgálja: a lakáshitelezés kiterjesztése mellett a lakásépítés áfájának csökkentése is lökést adhat a beruházásoknak. Ebben az évben először csökkent az ágazat teljesítménye augusztusban.

építőipar 20151016
Jelentős a kereslet az új építésű lakások iránt (Fotó: Horváth Péter Gyula)

Idén most mérséklődött első ízben az építőipar teljesítménye augusztusban, valamint 6,1 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi kibocsátástól – közölte tegnap a Központi Statisztikai Hivatal, amelynek kimutatása szerint az előző hónaphoz hasonlítva az építőipar termelése 3,6 százalékkal csökkent a szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok szerint. A megkötött új szerződések nagyságrendje 10,6 százalékkal csökkent augusztusban, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 18,9, az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződéseké négy százalékkal.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményében úgy reagált, hogy az építőipar 2013 óta tartó növekedését követően most tapasztalható először visszaesés. A kormány vizsgálja a lakásépítés további ösztönzésének lehetőségét: a lakáshitelezés kiterjesztése mellett a lakásépítés áfájának csökkentése is lökést adhat a beruházásoknak. Az NGM hozzátette: a GKI építőipari bizalmi index értéke augusztus után szeptemberben is tovább javult, és a lakáspiacon bekövetkezett trendforduló némileg ellensúlyozhatja a rendelésállomány szintjét és az EU-s források ciklikusságát. A kormány mindemellett vizsgálja annak lehetőségét, hogyan tartható fenn az ágazat tartós növekedése.

A lakásfejlesztők egyébként már évek óta lobbiznak az új lakásokat terhelő áfa csökkentéséért, hogy végre beindulhassanak az építkezések. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter egy korábban felvette az áfacsökkentés lehetőségét, amely jelentősen megmozgathatja a lakáspiacot. A Duna House témával kapcsolatos egyik elemzése kiemeli, hogy logikus és régóta várt intézkedés lenne az áfacsökkentés. Minden fél pozitívan kerülne ki belőle, hiszen – bár alacsonyabb az adó mértéke – a fellendülő beruházási kedvtől GDP-oldalon, és a nagyobb áfavolumen okán az államkasszát pozitívan érintené. A beruházók kisebb kockázattal építhetnének, ami az ágazatot erősítheti, és a vásárlók is örülhetnek, mert nagy a kereslet az új építésű lakásokra.


Kedvező hatások

Számítani lehetett arra, hogy az ágazatot hajtó állami és uniós beruházások, a közmű-, út- és vasútfejlesztések – előbb-utóbb kifutnak - mondta Németh Dávid, a K&H Bank Zrt. vezető elemzője. Mint mondta, továbbra is lassulás várható az ágazatban, az év egészében az építőipar teljesítménye elmaradhat az első nyolc hónapban mért 4,7 százalékos növekedéstől. A jövő év első felében sem várható jelentősebb növekedés, részben a bázishatás miatt. Balogh László, az Ingatlan.com szakértője a távirati irodához eljuttatott közleményében úgy fogalmazott, hogy az alacsony lakáshitelkamatok, a korábbi évekről elhalasztott lakásvásárlások, az állami támogatások, a családok otthonteremtési kedvezménye fenntarthatja a keresletet a lakáspiacon, ezen belül is az újlakás-építésekre is kedvező hatással lehet a következő időszakban. (HE)

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom