Gazdaság

Csökkent huszonöt százalékkal a nemek közti bérkülönbség

A 2014-es az első olyan év, amikor kisebb volt a fizetéseltérés a közszférában, mint a magánban – élesebb 35 év felett a verseny

Leginkább a pedagógusbér-emelésnek köszönhetően két év alatt 25 százalékkal csökkent a nemek közti fizetéskülönbség hazánkban. Ráadásul az oktatási ágazat béremelkedése tavaly is magasabb volt, mint a nemzetgazdaságé.

Pedagogus
A pedagógusok béremelése fontos szerepet játszott (Fotó: Hegedüs Róbert)

Az Európai Unió tagállamainak rangsorában Magyarország a 21. helyet foglalta el 2012-ben, akkor 20,1 százalékos volt az eltérés a nemek között az Eurostat módszerével mért adatok alapján, amelyek a vizsgált összes nő és összes férfi átlagórabérének különbségét mutatják. Ez az érték 2014-re 15,1 százalékra csökkent, ami a 13. helyet jelenti az ország számára, többek között olyan államokat tudva ezzel a hátunk mögött, mint Franciaország, Dánia, Hollandia, Finnország, az Egyesült Királyság, Németország vagy Ausztria.
11o
A nemzetgazdasági ágazatok közül az oktatás járult hozzá leginkább a mutató javulásához. A pedagógusbér-emelésnek köszönhetően 2014-ben 22,6 százalékos mértékben csökkent a fizetéskülönbség ebben az ágazatban. A 2014-es ugyanakkor az első olyan év, amikor kisebb volt a fizetéskülönbség a közszférában, mint a magánszférában. Hazánkban a magánszféra mutatója mindig jobb volt az uniós átlagnál, az értéket éppen a közszférában tapasztalható nagy fizetéskülönbségek rontották le. Ha a korcsoportok szerinti megoszlást vesszük figyelembe, a különbségek 35 éves kor fölött éleződnek ki. Éppen ennél a korosztálynál tapasztalható jelentős javulás – szintén az oktatási ágazatnak köszönhetően –, hiszen a pedagógusok túlnyomó többsége 35 évesnél idősebb.

Az oktatási ágazat átlagos bruttó bére 13,4 százalékkal emelkedett 2014-ben a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint, míg a nemzetgazdaságé összesen három százalékkal. A jövedelmek alakulása a január–november közötti időszakra ismert 2015-ben, ám az már biztos, hogy az oktatási ágazat béremelkedése abban az évben is magasabb volt, mint a nemzetgazdasági átlag, és ez a nemek közötti fizetéskülönbség további javulását vetíti előre.


Felzárkózás – Egyre több nőt foglalkoztatnak
2 perces interjú: Szalai Piroska miniszteri tanácsadó
Szalai-Piroska
- Alátámasztja-e a statisztikát a mindennapi női foglalkoztatási helyzet?

- Intenzíven növekszik – 2010 óta – a női foglalkoztatási ráta Magyarországon, a bővülés mértéke két számjegyű. Több mint húszéves a csúcs ezen a téren – nagyon közelíti az európai uniós átlagot. Sőt gyorsabban haladunk, mint az EU egésze a nők alkalmazása vonatkozásában.

- De azért még nem köröztük le az uniót!

- Nézze, az EU átlaga a női foglalkoztatás terén hatvanszázalékos, míg ez a ráta nálunk több mint ötvennyolc százalékos. Az eltérés mértékénél azonban sokkal fontosabb a fent említett tendencia.

- Bérekben is ekkora a dinamika?

- A legfrissebb brüsszeli kimutatások szerint a nemek közötti eltérést jelző indikátor az EU-ban 16,1 százalékos, nálunk pedig 15,1 százalékos. Ugyanakkor a javulás mértéke hazánkban pár év alatt ezen a téren elérte az öt százalékot, vagyis egyértelmű a felzárkózás.

- Idén mi várható?

- Ott, ahol – oktatás, szociális szféra, egészségügy – jelentős a női foglalkoztatás, most is komoly bérnövekedés várható. Vagyis biztosítottnak tűnik idén is a konvergencia.

SZCS