Gazdaság

Csökkent az építőipari termelés szeptemberben

Az egy évvel korábbitól 13,2 százalékkal maradt el

Szeptemberben az építőipari termelés 13,2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, az előző havi 9,0 és a júliusi 17,6 százalékos visszaesés után. Az előző hónaphoz képest az építőipar termelése szeptemberben 1,7 százalékkal nőtt, miután augusztusban még 4,6 százalékkal emelkedett a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított adatok szerint - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

építőipar
Elemzők: Az épületépítések rendelésállománya kedvező képet mutat

Bár csökkent az építőipar teljesítménye szeptemberben, az épületépítések rendelésállománya optimizmusra ad okot - kommentálták a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatait kedden a szakértők az MTI-nek.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője elmondta: az éves visszaesés ellenére a havi összevetésű adatok alapján úgy tűnik, hogy a tavalyi jelentős hanyatlás után lassan "kimászik a gödörből" az építőipar. Beindulni látszik az épületek építése számos kormányzati intézkedés kedvező hatása miatt, ezek közé sorolta a családi otthonteremtési kedvezményt (csok), vagy a lakásáfa csökkentését. A döntően uniós forrásból finanszírozott infrastruktúra fejlesztések hiányoznak ebben az évben. Jövőre és 2018-ban mindenképpen elindul felfelé az építőipar teljesítménye, mivel számos új ipari fejlesztést jelentettek be. Ezek közül kiemelte az Audi és a Mercedes gyárának bővítését, de kérdésnek nevezte, hogy ezt az ágazat bírja-e majd megfelelő munkaerővel.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt emelte ki, hogy kedvezőtlen az építőipar felzárkózási lendületének megtörése, ami elsősorban a tavaly szeptemberi magas bázissal magyarázható. Az épületépítések rendelésállományából azonban már látszik, ha lassan is, előbb-utóbb ledolgozza hátrányát a szektor - tette hozzá. Kitért arra: a friss adatokból az is látszik, hogy az építőipari termelés folyó áron szeptemberben meghaladta a 207 milliárd forintot, ennél pedig az idei évben nem volt magasabb érték. A szakértő szerint az építőipar várhatóan jövőre mutat majd látványos bővülést, mivel addigra érnek be a mostani épület- és lakásépítési szerződések. Emellett jövőre már az egyéb építmények alágazatban is megindulhat a növekedés az uniós források kihasználásával. Az építőipari adatok emelkedése a következő évben azért is látványos lehet, mert a bázisadat, vagyis az idei év teljesítménye gyengébb volt - mondta. Hozzátette: 2018 végéig 15-20 ezer új lakás kerülhet piacra.