Gazdaság

Csökkent a kereskedelmi aktívum

A kereskedelmi mérleg többlete 359 millió euróval 322 millió euróra csökkent

Júliusban az export euróban kifejezett értéke 5,2 százalékkal, az importé 11,3 százalékkal nőtt. A jelentős ütemkülönbség miatt a kereskedelmi mérleg többlete 359 millió euróval 322 millió euróra csökkent - jelentette pénteken első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A többlet 2014 októbere óta nem volt ilyen alacsony.

Az év első hét hónapjában 9,2 százalékkal nőtt a kivitel és 12,4 százalékkal a behozatal. Az exporttöbblet 964 millióval csökkent a múlt év azonos időszakához hasonlítva és 5,153 milliárd eurót tett ki.

A júliusi export értéke 7,604 milliárd euró, az importé 7,282 milliárd euró volt. Az export az idei legalacsonyabb érték és 1,220 milliárddal alacsonyabb az előző havinál, de 379 millióval több az egy évvel korábbinál. Az export alakulása nyilvánvalóan összefügg az ipar gyenge júliusi teljesítményével, amely volumenében 4,8 százalékkal elmaradt a júniusitól és alig 0,2 százalékkal nőtt éves összehasonlításban. 

Az import viszont alacsonyabb az előző két havinál, a júniusitól 544 millió euróval marad el, és 739 millió euróval haladja meg az egy évvel korábbit. 

A külkereskedelmi termékforgalom júliusi részletes adatait október 2-án közli második becslése alapján a KSH.

Elemzők: Az autógyárak nyári leállása látszik a külkereskedelmi adatokon is

A várakozásoktól jelentősen elmaradt a júliusi külkereskedelmi többlet értéke, amit vélhetően az autógyárak nyári leállása és emiatt az ipar gyenge teljesítménye okozhatott - kommentálták a Központi Statisztikai Hivatal pénteken kiadott előzetes adatait piaci elemzők.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint  a várakozásoktól elmaradó külkereskedelmi adatok összefüggésben vannak a júliusban stagnáló ipari teljesítménnyel, amit vélhetően az átmenetileg leálló autóipari kapacitások okoztak. Arra figyelmeztetett, hogy a harmadik negyedéves havi számokat majd együtt lesz érdemes közelebbről elemezni, és az iparhoz hasonlóan a külkereskedelmi folyamatok is szeptember végére térhetnek vissza a megszokott kerékvágásba. Összességében az idén a külkereskedelmi többlet 9-9,5 milliárd euró lehet a tavalyi 9,725 milliárd után.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője is arra a következtetésre jutott, hogy - feltehetően egyes autógyárak nyári üzemszünetének hatására - a júliusi gyenge ipari termeléssel összhangban alakult  az export, míg a belső kereslet élénkülését tükrözi az import. 

A belső kereslet élénkülésének, a fogyasztás gyorsulásának és a beruházások robosztus emelkedésének importnövelő hatását részben ellensúlyozza a kiváló külső kereslet, valamint a növekvő exportkapacitások. Az alacsony szinten beragadt olajárak pedig a vártnál kisebb mértékben rontják a cserearányokat. Mindezek hatására idén a külkereskedelem többlete 8,7 milliárd euróra mérséklődhet a tavalyi 9,725 milliárdról - fejtette ki.

2018-ban az új autóipari kapacitások várható üzembe helyezése miatt érdemben bővülhet a kivitel, így a Takarékbank elemzője a továbbra is élénk belső kereslet ellenére sem várja a külkereskedelmi többlet jelentősebb csökkenését. 

A tartósan magas külkereskedelmi többletnek köszönhetően a folyó fizetési mérleg és a külső finanszírozási képesség is tartósan többletet mutathat, ami hozzájárul a külső adósságok és így a külső sérülékenység meredek csökkenéséhez, 2019-ben pedig a hazai gazdaság nettó külső hitelezővé válhat - tette hozzá Suppan Gergely.