Gazdaság

Csökkenőben itthon a kisboltok száma

A diszkontok ellensúlyozzák a munkaerőhiányt, de tavalyelőtthöz képest újabb tizennyolc település vegyesboltja zárt be

A legfrissebb adatok szerint négyezerrel csökkent 2017-ben a boltok száma, ami azt is jelenti, hogy kevesebb településen lehet már helyben vásárolni.

kisbolt 20180519
A kiskereskedőknek is jókora béremelést kell adniuk az alkalmazottaknak (Fotó: Hegedüs Róbert)

Tovább csökkent tavaly a kiskereskedelmi boltok száma: az élelmiszerboltok körében ezerrel, az iparcikkeseknél háromezer darabbal. Ennek hátterében az áll, hogy a piac folyamatosan nőtt, a másik tényező pedig a munkaerőhiány és a minimálbér okozta költségnövekedés, valamint a kisboltok versenyhátránya – mutat rá legújabb cikkében a Blokkk.com internetes portál. Az elmúlt öt esztendőt nézve a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint már 21 ezer felett jár a boltszám-csökkenés 2012-höz képest, a korábbi 154 ezerhez képest már csak 133 ezer boltba mehetnek a vásárlók. Csökkent a boltos kiskereskedelmi vállalkozások száma is – kilencvenezerre, miközben a korábbi években százezer fölött mozgott ez a mutató. Hat évvel ezelőtt még 18,5 millió négyzetméteren lehetett vásárolni, tavaly már csak 17,4 millió négyzetméteren.

A boltos települések száma tavaly 2927 volt. Ez tizennyolccal kevesebb, mint egy évvel korábban. Öt esztendő távlatában már 84 olyan település van, ahol ebben az időszakban bezárt az utolsó bolt is, miközben a nagy üzletláncok értékesítőhelyeinek száma – amelyeknek húsznál több boltjuk van – hullámzott ugyan az elmúlt években, de nagyságrendjét tekintve nem változott. Írtuk, eközben nőtt a kisebb és a nagyobb üzletek közötti bérolló. Ennek előzménye, hogy a boltos cégeknek is jókora béremeléseket kellett adniuk a dolgozóiknak, tavaly pedig tovább nőtt a munkaerőhiány, ugyanakkor belépett a minimálbér emelésének első üteme is.

A létszám-kategóriák alapján összesített friss statisztikai adatok megerősítik azt, ami a céges információkból kiolvasható. A diszkontok adják a legtöbb bért a fizikai dolgozóknak, a legkisebb üzletek, a tíz főnél kisebb boltok esetében csak 178 ezer forint volt a legutóbbi adatok szerint a havi bruttó átlagkereset. Ez 79 ezer forinttal kevesebb a legjobban fizető diszkontokénál.