Gazdaság

Csődközeli szintre minősítette vissza Ukrajnát a Fitch

Az ukrán GDP-érték tavaly 7,5 százalékkal zuhanhatott reálértéken, és a Fitch az idén további 5 százalékos visszaeséssel számol

Államcsőd veszélyére figyelmeztető osztályzati szintre minősítette vissza Ukrajnát pénteken a Fitch Ratings.

A nemzetközi hitelminősítő pénteken késő este, az európai és az amerikai piaci zárások után Londonban bejelentette, hogy az eddigi "CCC"-ről egy fokozattal "CC"-re rontotta Ukrajna hosszú futamidejű szuverén devizaadósságának besorolását.
A Fitch szerint a "CC" osztályzat azt jelzi, hogy valószínűnek tűnik "valamilyen formájú" törlesztési csőd bekövetkezte Ukrajnában.
A héten bejelentett új IMF-program elősegíti ugyan az ukrán gazdaság finanszírozási hiányának enyhítését, ám egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy a programhoz kapcsolódóan a magánhitelezőkkel szembeni külső adósságkötelezettségeket is át kell majd strukturálni - áll a Fitch elemzésében.
A hitelminősítő megállapítja, hogy romlik az ukrán szuverén hitelképesség: a hazai össztermékhez (GDP) mért konszolidált államháztartási hiány - a Naftohaz állami energiaipari vállalat veszteségeivel együtt - tavaly elérte a 13 százalékot, és a FitchRatings számításai szerint a közvetlen és a garantált adósságráta 72 százalékra emelkedett.
A cég becslése szerint az ukrán GDP-érték tavaly 7,5 százalékkal zuhanhatott reálértéken, és a Fitch az idén további 5 százalékos visszaeséssel számol.
Ezek sokkal rosszabb számok a Fitch Ratings tavaly augusztusban összeállított legutóbbi ukrajnai előrejelzéseinél - hangsúlyozza pénteki elemzésében a hitelminősítő.
A Fitch adatai szerint az ukrán devizatartalék januárban már csak 1,3 havi importszámlával volt egyenlő.
Az ukrán devizaadósság-törlesztési államcsőd veszélyére a két másik nagy nemzetközi hitelminősítő is felhívta már a figyelmet.
A Standard & Poor's nemrégiben szintén rontotta Ukrajna államadós-osztályzatát, "CCC-ről egy fokozattal "CCC mínusz"-ra, azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy ha nem érkezik az eddigieken felül további külső pénzügyi segítség, a következő hónapokban elkerülhetetlenné válhat az ukrán törlesztési államcsőd.
A Moody's Investors Service legújabb előrejelzése szerint az ukrán GDP-érték az idén várhatóan 7,5 százalékkal, jövőre további 6 százalékkal zuhan. A hivatalos ukrán devizatartalék a Moody's számításai szerint már egyhavi importszámla fedezetére sem elég.
A cég szerint ebben a helyzetben növekszik a törlesztési államcsőd kockázata, tekintettel arra is, hogy 2015-ben hozzávetőleg 28 milliárd dollárnyi külső ukrán államadósság-kötelezettség jár le.