Gazdaság

Csepreghy Nándor: Az EU magyarázkodik Altus-ügyben

„Fennáll a pártfinanszírozás gyanú”

Csepreghy Nándor szerint az Európai Bizottság (EB) lényegében magyarázkodik Altus-ügyben. A helyettes államtitkár a Napi Gazdaságnak azt is elmondta: még nem született döntés arról, hogyan reagál majd a kormány, amikor az Altus a bizottság EB képviseletében dokumentumokat kér.

A Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára elmondta: megérkezett az EB válasza, amelyben "Brüsszel a kiválasztási szempontrendszer tisztaságát próbálja igazolni" az Altus-ügyben. Úgy vélte, a bizottság lényegében magyarázkodik, azt bizonygatja, hogy nyílt és szabályos, mindenféle hátsó szándéktól mentes volt az Altus kiválasztása.
A lap felidézi: Lázár János Miniszterelnökséget irányító miniszter még április végén írt levelet Walter Deffaának, az EB főigazgatójának az Altus Zrt. 1,5 milliárd forintos megbízásával kapcsolatban. 

Csepreghy Nándor szerint érdemes napirenden tartani az ügyet egészen addig, amíg júniusban személyesen találkozik Lázár János és Walter Deffaa. Furcsának és elfogadhatatlannak nevezte, hogy miközben az EB minden tagállamtól jogosan elvárja, hogy a közbeszerzések során vizsgálják egy-egy pályázó szervezet hátterét, addig a bizottság most a válaszlevélben bevallja, hogy semmilyen tulajdonosi összefonódást nem vizsgált az Altus esetében. 
A helyettes államtitkár szerint továbbra is fennáll az ügy kapcsán a pártfinanszírozás gyanúja, hiszen hiába végzik többen a tulajdonképpeni munkát, a pénz a konzorciumvezetőnél, vagyis az Altusnál fog realizálódni. 
A Napi Gazdaság felidézte: a miniszterelnök kedden strasbourgi sajtótájékoztatóján botrányosnak nevezte a Gyurcsány Ferenc volt kormányfőhöz köthető Altus Zrt. megbízását. A kormányfő azt mondta: üzleti megbízatásnak álcázott formában uniós pénzt adnak egy olyan cégnek, amely egyértelműen pártpolitikai célokra is használja ezeket a forrásokat. 
Orbán Viktor megjegyezte: az európai dimenzió mellett az ügynek van egy magyar dimenziója is, amelyet majd otthon rendeznek. Ezzel kapcsolatban Csepreghy Nándor közölte: még nem született döntés arról, hogyan reagál majd a kormány, amikor az Európai Bizottság képviseletében az Altus dokumentumokat kér vagy bármilyen együttműködést kezdeményez a magyar állami hatóságokkal.

 

Csepreghy Nándor: Az EU magyarázkodik Altus-ügyben"Fennáll a pártfinanszírozás gyanú - Csepreghy Nándor szerint az Eur...

Posted by Magyar Hírlap on 2015. május 20.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom