Gazdaság

Csehországban is üzleteket zár be a Tesco

A profittervek elmaradása miatt kényszerül átszervezésre a hipermarketlánc

Csehországban a szakszervezetek sztrájkkészültséget hirdettek, miután a brit hipermarketlánc 100 ember elbocsátását tervezi két üzlet bezárásával.  

A két áruház bezárását azután jelentették be, hogy brit társaság főnöke, Dawe Lewis az angliai problémák, botrányok után nagyszabású átalakítási programot hirdetett, amely a beruházások korlátozásával, leépítésekkel és a külföldön működő áruházak egy részének a bezárásával számol. Magyarországon a hírek szerint 13 üzletet kíván bezárni a Tesco.

"Világos információkat követelünk, hogyan érint minket a britanniai botrány, mit jelent az a csehországi és a szlovákiai üzlethálózatra. Bár a csehországi Tesco áruházak nyereségesek, a két nagy üzlet bezárása valamiféle jelzés lehet" - nyilatkozta Ivan Predinsky a Tescóban működő szakszervezetek képviselője.

A Tesco 1996-ban lépett be a cseh piacra. A tavalyi év végén a Tescónak egyebek között 232 üzlete, 19 üzemanyagtöltő állomása és 7 üzletközpontja volt Csehországban. A társaság az egyik legnagyobb csehországi munkaadó, több mint 14 ezer embernek ad munkát. A társaság évi forgalma Csehországban az utóbbi években 40 milliárd korona (1 korona 11,3 forint) körül mozog.