Gazdaság

Csak a meleg miatt nem okoz problémát az ukrán gázválság

Magyarországnak bőven van tartaléka, de a látszat csal, és ez hamis biztonságérzetet kelthet, hiszen nyáron kisebb a fogyasztás

Van még időnk tovább tölteni a földgáztározóinkat, de szükség is van erre a néhány hónapra Orbán Anita, a Külügyminisztérium energiabiztonságért felelős nagykövete szerint. Nem okozott gondot Európában, sem Ukrajnában az, hogy Oroszországtól már jó ideje nem kap gázt Kijev, de ez csak annak köszönhető, hogy nyáron alacsony a fogyasztás. Magyarország számára nemcsak a Déli Áramlat kiépítése, hanem egy másik, a Közel-Keletről érkező forrás biztosítása is fontos.

gaztelep
Szerencsére egyre több gázpiachoz férhetünk hozzá (Fotó: Hegedüs Róbert)

Egyszerre áldás és átok az orosz–ukrán gázkonfliktus időzítése Magyarország számára, jelentette ki Orbán Anita energiabiztonságáért felelős nagykövet a Natural Gas Europe című szaklapnak. Áldás azért, mert a nyár közepén történt a gázcsapok elzárása, amikor mind hazánk, mind Ukrajna fogyasztása sokkal alacsonyabb a téli időszaknál. Ugyanakkor átok is, hiszen hamis biztonságérzetet kelt: úgy láthatjuk, hogy kezeljük a helyzetet, de nem tudjuk például, mennyire lesz hideg a következő telünk.

Ha Ukrajna gázigényének teljes egészét nem tudja fedezni, akkor gondok jöhetnek. Szomszédunk csak részben képes belföldi termeléséből és tartalékaiból ellátni magát, amióta nagyjából egy hónappal ezelőtt Oroszország leállította az ukrán Naftogaznak a gázszállítást. Moszkva ugyanis azt szeretné, ha Kijev előre fizetne a gázért a Gazprom állami vállalatnak. Orbán Anita szerint ketyeg az óra, legkésőbb az ősszel gondjai lesznek Ukrajnának gázigénye kielégítésével, ezért sürgősen meg kellene oldani a vitás helyzetet.
Rövid távon a kelet-közép-európai országoknak muszáj feltölteniük a gáztározóikat, Magyarországon éppen ez történik, habár a szakértő szerint még viszonylag alacsony szinten állnak a készletek. Éppen a feltöltési időszak közepén járunk, van még időnk felkészülni egy esetleges gázválságra.

Térségünk vitathatatlanul felkészültebb, mint az emlékezetes 2006-os és 2009-es gázcsapelzárás alkalmával, amikor több ország ténylegesen gáz nélkül maradt a tél közepén. Kérdés ugyanakkor, hogy az azóta végrehajtott befektetések, ideértve a gázhálózati beruházásokat, elégségesek-e. Orbán Anita szerint ha erőteljes belső piacot kívánunk létrehozni, akkor a válasz nem, hiszen alapvető gázvezeték-kétirányúsítások, összeköttetések és jogszabályok hiányoznak még az egész térségben. Mint kiemelte, hazánk rendelkezésére áll viszont a kétirányú ausztriai gázvezeték, januártól pedig a szlovák összeköttetés, amelyen keresztül hozzáférünk a német gázpiachoz is.

Az Európai Bizottságnak (EB) az orosz-nemzetközi Déli Áramlat gázvezetékkel kapcsolatos ellenveté­seit az energetikai szakértő úgy látja, hogy már az orosz–ukrán krízis előtt tiszta volt az EB álláspontja: az uniós
jogszabályokat úgy kell igazítani, hogy a Déli Áramlat megépülhessen. Magyarország pedig egyike azoknak az országoknak, amelyek felhatalmazták az EB-t arra, hogy tárgyaljon Oroszországgal az ügyben.
A januárban kezdődött érdekegyeztetések eredménye egyelőre az, hogy az EB javasolja a Déli Áramlat meghosszabbítását, de további tárgyalások várhatók.

Orbán Anita úgy látja, hogy Magyarországnak a Déli Áramlat mellett a transzadriai vezetékhez is érdemes lenne csatlakoznia, ezt a lehetőséget meg kell mindenképen fontolni. „Ezért jelentettük be az Égei–Balti-vezetékprojektet, amely a visegrádi országokat kötné össze Románián és Bulgárián keresztül Görögországgal, már létező hálózatok és kapcsolatok segítségével” – mondta a szakértő. A szakember szerint kristálytisztán látható, mit kell tennie az uniónak a vezeték megvalósításához, mivel az összes hiányzó kapcsolat a közös érdekeket szolgáló projektek listáján van. Délről ugyanis számos új gázforráshoz juthatna Európa, például Azerbajdzsánból, a Földközi-tenger térségéből, Közép-Ázsia és a Közép-Kelet térségéből.Hazánk jól áll a gázkészlettel
Folyamatosan növekszik hazánk betárolt földgázkészlete. A biztonsági raktározás tehát, amelyet télen a lakossági és ipari felhasználóknak továbbíthatnak a szolgáltatók – az elmúlt hetek jelentéseinek megfelelően – elérte az előírt mennyiséget, s a Magyar Villamos Művek Zrt. további vásárlást tervez. Ezen felül a kereskedelmi tározóink is szépen telnek, már csaknem 27 százalékon állnak a Magyar Földgáztároló Zrt. adatai szerint. Ezt a mintegy 830 millió köbméteres mennyiséget hazánk télen értékesítheti külföldi partnereinek.