Gazdaság

Cél az Invented in Hungary

Májusban már építik a zalaegerszegi tesztpályát

A magyar gazdaság növekedési pályára állása az autóipar nélkül nem történhetett volna meg, nem elég azonban az eddigi sikerekre apellálni – mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Nemzeti Befektetési Ügynökség által szervezett budapesti konferencián, csütörtökön.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: Magyarország ideális kutatás-fejlesztési helyszínné kíván válni, a legvonzóbb és legkedvezőbb befektetési környezetet szeretné kínálni Európában. Ehhez az kell, hogy a leggyorsabban összekapcsolják a digitalizációt a termeléssel, a Made in Hungaryből Invented in Hungary legyen, azaz a vállalatok ne csak a termelés és gyártás, hanem a fejlesztés során is Magyarországban gondolkozzanak. Hozzátette: májusban rakják le a zalaegerszegi járműipari tesztpálya alapkövét, ahol az első teszteket 2018 első felében végezhetik el – tudósított a távirati iroda.

A miniszter megjegyezte, hogy az autóipar termelési értéke tavaly 7874 milliárd forintot ért el, ami óriási rekord, és a magyar járműipar nemzetközi versenyképességét bizonyítja, hogy 92,2 százalékát exportpiacokon értékesítették. Szijjártó Péter emlékeztetett arra, hogy az ágazat a feldolgozóipari termelés 30,1 százalékát tette ki, és több mint 154 ezer embert foglalkoztatott 2016 végén. A világ húsz legnagyobb első körös autóipari beszállítója közül tizenöt van jelen Magyarországon.