Gazdaság

Brüsszelben demonstrálnak a méhészek

Demonstrációt szerveznek magyar, román és szlovák méhészek Brüsszelben a Kínából az Európai Unióba érkező importméz miatt. Szerintük szigorítani kell a behozatali szabályokon, mivel az érkező termékek nagy része ipari hamisítvány.

Nemzetközi tüntetést tartanak magyar méhészek kezdeményezésére az ágazati szereplők október 30-án Brüsszelben – közölte lapunkkal Takács Ferenc, a megmozdulás szervezője, a Kaposvár és Térsége Méhészegyesület tagja. A szervező a távirati irodának elmondta, a demonstrációt az EU-ba irányuló mézimport szabályozásának szigorítása érdekében kezdeményezték.

Emlékeztetett: laboratóriumi vizsgálatok bizonyítják, hogy a Kínából az EU országaiba irányuló olcsó méz nagyobb hányada ipari hamisítvány. Ez a hamis méz az egészségre ugyan nem ártalmas, de a fogyasztók megtévesztésével rontja a jó minőségű, valódi méz előállítóinak piaci pozícióit, és veszélyezteti a méhészek megélhetését. Az unióba érkező importméz ötven százaléka, az idén hetvenezer tonna, Kínából származik.

A demonstrálók követelik majd a kínai importméz mintáinak azonnali, minden összetevőre kiterjedő laboratóriumi vizsgálatát. A jelenlegi gyakorlat szerint a kötelező laborvizsgálatok csupán a minták néhány paraméterére terjednek ki, a szélesebb körű elemzés során – állításuk szerint – a hamis tételek már lelepleződnének.A tüntetők követelik az importmézre vonatkozó jelölési szabályok pontosítását is. Jelenleg az unió nem teszi kötelezővé egyes tételeken a pontos eredet feltüntetését, ez pedig alkalmas a fogyasztók megtévesztésére, és megfosztja a vásárlókat a hamis és a valódi közötti választás lehetőségétől.A demonstrációhoz szlovák és román termelők is csatlakoznak.