Gazdaság

Brüsszel jóváhagyta az első magyar operatív programot

Mintegy harmincmilliárd forintos támogatásra számíthatunk a segítségnyújtási alapból – Még az idén megszülethet a döntés

Jóváhagyta tegnap az Európai Bizottság a nyolc benyújtott hazai operatív program közül az elsőt, amelynek révén Magyarország is részesül az európai segítségnyújtási alapból.

támogatás 20141212
Az első pályázati pénzből a rászorulók kaphatnak támogatást (Fotó: Hegedüs Róbert)

A dotáció 93,8 millió eurót jelent majd, forintban számolva hozzávetőleg 29-30 milliárdot. Az uniós pénzösszeget 16,6 millió eurós hazai forrás egészíti majd ki. A tervek szerint a brüsszeli elfogadás még év vége előtt megérkezik valamennyi benyújtott projekt esetén.

Magyarország nyolc operatív programmal pályázik Brüsszelben az uniós támogatásokra az idén kezdődött új költségvetési periódusban. Ezek közül az első projektre tegnap rábólintottak az unió fővárosában. A döntés nyomán Magyarország 93,8 millió euróhoz – mintegy 29-30 milliárd forinthoz – jut a 2014–2020-as időszakban. A pénzügyi forrás döntő részben a rászorulóknak nyújt természetbeni segítséget. Az uniós pénzösszeget 16,6 millió eurós hazai forrás egészíti majd ki. Az Európai Bizottságtól kapott tájékoztatás szerint az alap a Magyarországon szegény családokban nevelkedő gyermekeket, hajléktalanokat, valamint olyan fogyatékossággal élőket és időseket támogat, akik alacsony jövedelemmel rendelkeznek. A rendelkezésre álló összeg segítségével élelmiszercsomagokat és alapvető létfenntartási cikkeket juttatnak el a rászorulóknak, meleg ételt osztanak, és a hajléktalanok társadalmi befogadását célzó intézkedéseket valósítanak meg. Az RSZTOP (Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program) interneten is elérhető, valamint az is kiderül az információs linkekről, hogy melyik az a további hét operatív program, amelynek elbírálására vár a magyar fejlesztéspolitika. A Miniszterelnökség reményei szerint a brüsszeli elfogadás még év vége előtt megérkezik valamennyi benyújtott program esetén. Ez azért fontos, mert ezen zöld jelzések után indíthatja csak el „nagyban” a magyar fejlesztéspolitika a 2020-as új Széchenyi-pályázatok meghirdetését. A brüsszeli elfogadás előtt ugyanis a pályázatok még a magyar költségvetés kockázatára futnak – figyelmeztet elemzésében a Portfolio.hu. A korábbi ciklushoz képest új elem, hogy tizenhat helyett nyolc nagy projektünk futhat, és az irányítás közvetlenül a minisztériumokhoz került, a forráselosztást pedig a Miniszterelnökség felügyeli. A regionális forrásfelosztás terén átlagosan 25 milliárd forint jut megyénként, míg járásonként 1,6 milliárd – természetesen egyenként. A kiemelt megyei jogú városokra az új ciklusban összesen 220 milliárdos pénzeső hullhat. A magyar fejlesztési koncepció azzal számol, hogy három nagy kiemelt „térség” kap különleges anyagi státuszt: mégpedig a Balaton, valamint a szabad vállalkozási zónák és a kiemelt nagyvárosi növekedési körzetek. Fontos változás az is, hogy a 2014–2020-as ciklusban nagyobb szerepet kapnak a pénzügyi eszközök a közvetlen pályázatokkal szemben: egyszerű piaci beruházásnál kedvezményes hitel áll majd rendelkezésre. Ennek oka: a pályázat mindig diszkriminatív, a pénzügyi eszközök viszont szélesebb körben elérhetőek. Összesen több mint hétszázmilliárd forint lesz elérhető pénzügyi eszközökön keresztül a kis- és közepes vállalkozások számára, ebből ötszáz vissza nem térítendő lesz.

Magyarország 2004-es csatlakozásától 2013 végéig körülbelül nettó hétezermilliárd forint érkezett hazánkba uniós támogatások formájában. A „pénzpumpa” évente átlagosan két százalékkal növelte a magyar nemzetgazdaság teljesítményét. A hazánkba érkező pénz legnagyobb részét az úgynevezett kohéziós, azaz a gazdasági-társadalmi felzárkóztatást szolgáló támogatások tették ki.


Tervezett fejlesztéseink

Magyarország a rászorulók támogatására, közigazgatás- és közszolgáltatás-fejlesztsésre, a hazai halgazdálkodásra, a környezeti és energiahatékonyság fejlesztésére, emberi erőforrás fejlesztésre, gazdaságfejlesztési és innovációs célra, integrált közlekedésfejlesztésre, terület- és településfejlesztésre, Közép-Magyarország versenyképességének javítására és vidékfejlesztésre nyújtott be operatív programokat az Európai Bizottsághoz.