Gazdaság

Bővülő feldolgozás

Dinamikus növekedés várható a hazai gyümölcs- és zöldségiparban

A hazai élelmiszeripari termelés negyedik legnagyobb szakágazata a gyümölcs-, zöldségfeldolgozás és -tartósítás. A szektor tíz százalékkal bővült 2009 és 2013 között.

Az élelmiszeripar teljes termelési értékéből 7,7 százalékkal részesedik a zöldség–gyümölcs feldolgozás, amely egy korábbi jelentés szerint a negyedik legnagyobb szakágazat. A szektort dinamikus növekedés jellemzi, 2009 és 2013 között több mint tíz százalékkal bővült, 423-ra nőtt a vállalatok száma, amelyek csaknem 6600 főt foglalkoztattak.

Az élelmiszeriparban elengedhetetlen az alapanyag-biztonság és a kiváló minőség megteremtése is.
E célból az egyik legnagyobb hűtőipari kapacitással rendelkező családi tulajdonú cég, az Agrosprint Kft. a meglévő gyümölcsültetvények mellett intenzív zöldségkertészetet – például paprikaültetvényt – hozott létre gépesített termesztéstechnológia kialakításával. A fenntartható stratégiájának elismerésére a minap K&H családi vállalatok kiválósági díjat kapott cég ügyvezetője, Fülöp Gábor Zoltánné elmondta: az Európán kívülieket is beleszámítva több mint harmincöt országgal állnak kereskedelmi kapcsolatban. Utalt arra, hogy a zöldség-gyümölcs ágazatban működő vállalatok hatványozottan ki vannak téve az időjárás okozta nehézségeknek, így fontos az azonnali reagálás a piac változásaira. Ezért bevezették a Vállalati erőforrás-tervező (ERP) és a Vállalati teljesítménymenedzsment (CPM) rendszert is.

Ékes Ákos, a K&H családi vállalatok szakértője szerint a cég sikere abban rejlik, hogy megőrzi a fenntartható jövedelemtermelő képességet, miközben megmarad a családi jellege, és fejleszti gyártási technológiáját, termékeit is. A pénzintézet szerint a családi cégek a növekedés és a társadalmi értékek szempontjából a jövőben a mainál is meghatározóbb szerepet töltenek majd be. A bank a vállalkozásösztönző stratégiai területébe bevonja a hazai családi vállalatokat is.