Gazdaság

Bővülést várnak a cégvezetők

EY: Jövőre is stabil vagy növekvő lesz a gazdaságunk

Gazdasági stabilitással és bővüléssel számol a magyar cégvezetők kétharmada – derül ki az EY (korábban Ernst & Young) pénzügyi tanácsadó cég Tőkebizalmi Barométeréből.

Jövőre is stabil vagy növekvő lesz a magyar gazdaság teljesítménye – véli az EY által megkérdezett cégvezetők hetven százaléka. A válaszadók 76 százaléka bizalommal tekint a magyar akvizíciós piac kilátásaira, globális szinten pedig a megkérdezettek mindegyike javulást, illetve stabilizálódást vár jövőre. A vezetők 96 százaléka tervezi a mostani dolgozói létszám megtartását vagy bővítését. Csupán négy százalék válaszolt úgy, hogy létszámcsökkentést tervez. A megkérdezett magyar cégek 68 százaléka a bővítésre fókuszál, amely csaknem húsz százalékkal haladja meg a nemzetközi várakozást – írta az MTI.

Dezse Margaret, az EY tranzakciós tanácsadási szolgáltatások üzletágának vezető partnere elmondta, az idei évhez képest a vállalatok jóval több tranzakciót terveznek a következő 12 hónapban. A vállalkozások körében előtérbe kerülnek a külföldi befektetések. A legfőbb befektetési célpont Románia, Oroszország, Ausztria, Szlovákia és az Egyesült Államok. A megkérdezett cégek a nemzetközi terjeszkedés mellett, az alaptevékenységük fejlesztésére és az új értékesítési csatornák felkutatására koncentrálnak. A vállalatok kétharmada tervezi versenytárs vagy hasonló tevékenységi körű cégek megvásárlását.