Gazdaság

Bővül az Audi hazai termékpalettája

Stabil eredményekkel zárta a tavalyi évet a hazai leányvállalat, és Megkezdődtek az előkészületek a Q3-as sorozatgyártására

Tizedével csökkent az Audi Hungária árbevétele, de tavaly így is több mint 7,1 milliárd eurós forgalmat ért el a vállalat. Az Audi Magyarország legnagyobb járműipari befektetője, és a jövőben is folytatódnak a beruházások – hangzott el a cég tegnapi, éves sajtótájékoztatóján.

Audi
Tavaly csaknem kétmillió motort és több mint 120 ezer autót állítottak elő a győri komplexumban (Fotó: MH)

A német Audi AG százszázalékos tulajdonában lévő Audi Hungária stabil eredményekkel zárta a 2016-os évet, a vállalat a motorgyártás területén 1 926 638 motort állított elő, a járműgyártásban összesen 122 975 autó készült, köztük az új Audi TT RS Coupé és Roadster modellek – ismertette a tavalyi év legfontosabb számait Peter Kössler, az Audi Hungária Zrt. igazgatóságának elnöke az Audi AG németországi székhelyén, Ingolstadtban.

A társaság vezetője közölte azt is, hogy prémiumgyártóként 7136 millió euró árbevételt értek el, amely tízszázalékos visszaesést jelent 2015-höz képest. Tavaly év végén 11 631 dolgozó állt a győri Audi alkalmazásában, 2015-ben pedig 11 411 munkatársuk volt. A szakember kifejtette, hogy a jövőben nagyobb hangsúlyt fektetnek a digitalizációra és a villamosításra.

Peter Kössler rámutatott, hogy 2016-ban is újabb beruházásokkal erősítették a győri gyártó telephelyet, különös tekintettel az Audi Q3 gyártásának előkészületeire. Utóbbi kapcsán elhangzott az is: egy új, 80 ezer négyzetméteres karosszériagyárat építenek. Összességében az Audi eddig 8300 millió eurót költött beruházásra hazánkban, amellyel a legnagyobb járműipari befektetővé vált.

Az Audi Hungária vezetője aláhúzta, hogy kiemelt feladatnak tekintik a jövő generációjának képzését. A vállalat duális szakképzési rendszerében máig 1800 fiatal sajátította el szakmáját.

Peter Kössler végezetül azt mondta: a 2017-es év mozgalmasan indult, miután a napokban megkezdődött a sportos Audi RS 3 Limousine sorozatgyártása, emellett tovább folytatták az előkészületeket az elektromotorok és a legújabb győri modell sorozatgyártására.

A hírhez kapcsolódik, hogy a dízelüggyel összefüggésben tegnap házkutatást tartottak az Audi ingolstadti központjában és több telephelyén - közölte a müncheni ügyészség.


Egyeztetnek a szentgotthárdi Opel-gyárról

Párbeszédet kezdeményez a kormány a PSA-csoporttal, az Opel új tulajdonosával, hogy fenntartsák és tovább bővítsék a társaság szentgotthárdi gyárát - jelentette ki kedden Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek, miután egyeztetett az Opel vezetőivel Rüsselsheimben. A tárcavezető közölte: az autógyár részéről „teljes nyitottság és készség” mutatkozik. Elmondta azt is: hazánk elsőrendű érdeke az ipari termelés 30,5 százalékát kitevő autóipar folyamatos bővülése, ezért a kormány „minden segítséget és támogatást megad” ahhoz, hogy az Opel továbbra is versenyképes körülmények között tevékenykedhessen. Hozzátette: a PSA tiszteletben tartja az előző tulajdonos által korábban kötött szerződéseket és megállapodásokat, de minden további fejlesztési tervet áttekintenek, a vonatkozó döntéseket később hozzák meg. A szentgotthárdi üzem az Opel legnagyobb európai motorgyára, ahol tavaly rekordot jelentő, 630 ezer motort állítottak elő.
(TG)

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom