Gazdaság

Bővíti üzemét Debrecenben a Richter-gyár

Debrecen gazdasági fejlesztésének stratégiája az innovációra épül, és ebbe jól illeszkedik a Richter gyógyszergyár bővítési terve – közölte a város polgármestere.

Papp László (Fidesz–KDNP), miután a városházán megbeszélést folytatott Bogsch Erikkel, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatójával, elmondta, hogy Debrecenben a technológiai ipar összes árbevétele 2010 és 2014 között megháromszorozódott, és meghaladta a hétszázmilliárd forintot. Ebben már szerepe volt a Richter-csoportnak is, amely 2012-ben zöldmezős, huszonötmilliárd forintos beruházással biotechnológiai üzemet hozott létre a debreceni Határ úti ipari parkban, ahol kétszáz magasan képzett szakembert foglalkoztatnak.

Papp László szerint Debrecen számára a Richter a fejlődést jelenti. A vállalatnak és a városnak hasonló a filozófiája, az innovációra, a tudásra épülő gazdaság, amely segít megőrizni a városban a fiatal, jól képzett munkaerőt – tájékoztatott a távirati iroda.

Bogsch Erik a debreceni sajtótájékoztatón megerősítette, hogy megkezdik helyi biotechnológiai üzemük bővítését: 2018-ra tizenötmilliárd forintos beruházással százhuszonöt új munkahelyet hoznak létre.

A több mint tizenegyezer dolgozót, ebből mintegy ötezret hazánkban foglalkoztató Richter-csoport tavalyi árbevétele meghaladta a 365 milliárd forintot. Öt világrészen ezer kutatójuk dolgozik fejlesztéseken. A Richter a kutatásra-fejlesztésre fordított költségeit tekintve Európában a 178. helyet, a gyógyszergyárak között a huszonharmadik helyet, a globális, kétezer-ötszáz céget felsorakoztató világlistán pedig a 604. helyet foglalja el.