Gazdaság

Bosch regionális központ létesült Miskolcon

Szijjártó Péter: A német cég világszinten is éllovas a digitalizációban

Újabb Bosch-beruházás Miskolcon. A német cég tavaly 47 milliárd forintot költött kutatásra és fejlesztésre Magyarországon, és 14 ezer embert foglalkoztat.

A Bosch legújabb beruházásának eredményeként regionális szolgáltatóközponttal egészült ki Miskolcon a Robert Bosch Power Tool Elektromos Szerszámgyártó Kft., amely így Európa legnagyobb kéziszerszámgyárává, a Bosch-vállalatcsoport legnagyobb egységévé vált – mondta tegnap Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Hozzáfűzte: a projekt összköltsége 1,6 milliárd forint, amelyhez a kormány 358 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott. A cég és a kormány megállapodása értelmében a Bosch Miskolcon több mint kétszáz munkahelyet hoz létre. A miniszter szerint az újabb német beruházás is mutatja, hogy Magyarország legfontosabb gazdasági partnere Németország. A magyar gazdaság és a modern német gyáripar összefonódása egyértelmű.

A két ország közti kereskedelmi forgalom tavaly 47,6 milliárd euró volt, ezzel a két ország vonatkozásában minden eddigi rekord megdőlt, és az idén, az első négy hónapban újabb, hatszázalékos bővülés volt. Szijjártó hangsúlyozta: a Bosch világszinten is az egyik éllovasa a digitalizációs és modernizációs versenynek, hiszen 59 ezer munkavállalót foglalkoztat a K+F területen. Jelezte: a Bosch a K+F stratégiájában Magyarországnak központi szerepet szán, mivel a cég tavaly 47 milliárd forintot költött kutatásra és fejlesztésre hazánkban, ez 26 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. Ezenfelül a vállalat 19 oktatási intézménnyel működik együtt, ami a munkaerő utánpótlását is segíti. A Bosch a legtöbb embert foglalkoztató külföldi termelővállalattá vált Magyarországon, dolgozóinak száma elérte a 14 200-at.

Fükő László, a miskolci Robert Bosch Power Tool Kft. ügyvezető igazgatója közölte: a központ termékek szortírozásával, kiszállításával, valamint akkumulátorok, csomagolóanyagok beszerzésével és tárolásával foglalkozik.