Gazdaság

Bízik a stabil piaci környezetben a hazai kisvállalati szektor

Vállalkozásbarátnak tartják a kormányzatot is

Erősödhet a kis- és közepes vállalkozások (kkv) piaci pozíciója, s a vállalkozások negyede véli úgy, hogy egy éven belül javulhat a versenyhelyzete – derül ki a K&H Bank kkv bizalmiindex-kutatás legutóbbi adataiból. Az élénkülésre nagy szükség van, hiszen a Világgazdasági Fórum rangsorában épphogy benne vagyunk a középmezőnyben.

A K&H Bank félezer hazai kkv-t kérdezett meg arról, hogyan alakulhat az idén a versenyhelyzete a konkurenseihez képest. A közel másfél évvel ezelőtti mélypontot követően egyre több vállalkozás bízik javuló helyzetében. „A cégvezetők nyilatkozatai alapján azt látjuk, hogy a vállalkozások stabilnak vélik piaci pozíciójukat, hiszen döntő többségük szerint nem változik a versenyhelyzetük a vetélytársaikkal szemben a következő egy évben.

A javulásra számítók aránya azonban kismértékben, húsz százalékról 24 százalékra nőtt, tehát csaknem minden negyedik kkv véli úgy, hogy az idén erősödhet konkurenseivel szemben” – mondta Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketingfőosztály-vezetője.

A legnagyobb kkv-k eddig általában jóval derűsebben látták piaci pozíciójukat, most azonban fordult a kocka: míg a középvállalkozásoknál erőteljesen, harminc százalékról 24 százalékra csökkent a javuló versenyhelyzetre számítók aránya, a mikrovállalkozásoknál éppen ellenkezőleg, kifejezetten megugrott a jobb piaci pozícióra számító cégek aránya. Úgy tűnik tehát, hogy a kicsik felzárkózhatnak a nagyokhoz – tette hozzá Kovács Viktor Zoltán.

Megjegyezte azt is: utóbbi egybecseng azzal, hogy a kisebb cégek sokkal inkább vállalkozásbarátnak látják a kormányzat gazdaságpolitikáját: míg a kisvállalkozások huszonhárom, a mikrovállalkozások huszonkét százaléka számít kifejezetten vállalkozásbarát intézkedésekre a következő egy esztendőben, a középvállalkozásoknál mindössze tizenöt százalék ez az arány.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom