Gazdaság

Bírja az extrém terhelést is az áramhálózat

Hazánk nyáron nem exportál villamos energiát, a megnövekvő igény fedezésére átmenetileg megnő az importarány, az erőművek pedig megoldják a tartósan nagy igénybevételt is

Jelentős határkeresztező kapacitásai rendelkezésre állásának köszönhetően a magyar villamosenergia-rendszer ki tudja elégíteni a hazai fogyasztói igényeket, nincsenek ellátási problémák a nagy melegben jelentkező csúcsterhelés hatására sem – közölte lapunk megkeresésére a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH). A júniusi csúcsfogyasztás nem dőlt meg.

áramhálózat 20180811
A rendszer kiemelkedő határkeresztező kapacitásokkal rendelkezik (Fotó: Hegedüs Róbert)

A magyar villamosenergia-rendszer (VER) rendszerterhelése idén március 2-án rekordot döntött, elérve a 6835 megawattot. A VER-ben egy év kivételével mindig a téli csúcs rendszerterhelése volt a magasabb, csak három évvel ezelőtt haladta meg a nyári csúcsterhelés a télit, akkor nyáron három olyan hét is volt, mikor tartósan közel negyven fok körül volt a hőmérséklet hazánkban – válaszolta lapunk megkeresésére a MEKH.

Megtudtuk, az import részarány éves mértéke harminc százalék körül mozog, ez az érték havi szinten nagyban függ a hazai erőművek rendelkezésre állásától és a villamosenergia piaci árától. A MEKH közölte, a csúcsfogyasztás megnyugtató módon biztosított a hazai erőművek termelésével és az importtal. Aláhúzták: az importlehetőség tekintetében érdemes kiemelni, hogy a magyar villamosenergia-rendszer európai szinten kimagasló határkeresztező kapacitásokkal rendelkezik, így az igényelt import a fogyasztók rendelkezésére áll. Fogyasztói korlátozások lehetősége nem merült fel.

A hivatal illetékese hozzátette, a magyar villamosenergia-rendszer nyáron nem exportál. Az import-részarány tavaly nyáron 26 és 34 százalék között mozgott. A Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. a távirati iroda megkeresésére tegnap közölte, nem dőlt meg a júniusi áramfogyasztási rekord. A rendszerterhelés hétfőn hatezer megawatt alatt maradt, ezt kedden már meghaladta, szerdán a hitelesített napi csúcs 6194 megawatt, csütörtökön pedig 6290 megawatt volt. Ezen a nyáron eddig június 21-én volt a legnagyobb az ország villamosenergia-fogyasztása, a rendszerterhelés akkor elérte a 6358 megawattot. Bár a mostani az idei nyár legmelegebb időszaka, a nyári szabadságolások, valamint a nagyobb üzemek karbantartása és egyéb nyári leállása miatt még extrém meleg esetén is alacsonyabb a hazai áramfelhasználás, mint jú­nius végén, illetve július elején – mutatott rá a Mavir.

A rendszerirányító szerint ha a tartós kánikula fokozódik, az áramfogyasztás akár meg is haladhatja a júniusban mért nyári csúcsértéket, erre azonban ezen a hétvégén nincs esély.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom