Gazdaság

Benyújtották az adócsomagot is

Közel ezermilliárd forinttal több bevételt várnak a központi költségvetésbe

A jövő évi adócsomag szerint nőnek a fogyasztáshoz kapcsolódó adóbevételek, csökkennek viszont a cégek befizetései. A családok kedvezményei is nőnek.

Benyújtotta a nemzetgazdasági tárca a 2018-as adócsomagot az Országgyűlésnek. A tervezet szerint jövőre nőnek a bevételek: a központi költségvetés esetében közel ezermilliárd forinttal több bevételt várnak, s ez leginkább a bővülő fogyasztáshoz kapcsolódó adóbevételek következménye. Ezek a bevételek 363 milliárd forinttal emelkedhetnek, ezen belül az áfabevételek háromszázmilliárdos többletet mutathatnak az idei évhez képest. A lakosság befizetései terén összesen háromszázmilliárd forinttal számít többre a kormány, mint az idén, az szja-ból pedig 2090 milliárd forintot vár.

A cégek azonban kevesebbet fizetnek be: a társasági adót és a kisvállalati adót ugyanis csökkentik, valamint kifut a növekedési adóhitel hatása. A reklámadóból származó bevételek ugyanakkor közel másfélszeresére nőnek, bár a Portfolio.hu szerint a csomag még a kilencszázalékos reklámadóval számol. Fontos elem viszont, hogy önkéntes alapon indul el 2017. július elsejétől a számlázóprogramok online bekötése az adóhivatalhoz.

Könnyebb lesz lakást kiadni: a bérbeadók jövőre rendkívüli adminisztrációcsökkentéssel, jelentős pénzmegtakarítással számolhatnak, ezek hárommilliárd forintot hagyhatnak a lakáskiadóknál. A hosszú távú ingatlankiadásnál pedig eltűnik a 14 százalékos egészségügyi hozzájárulás. A látvány-csapatsportok támogatásának adókedvezményét a pénzügyi szervezetek különadójában is le lehet hívni, a fizetendő adó ötven százalékáig, a törvényben meghatározott feltételek teljesítése esetén.

A csomag több részlete már ismert: a szociális hozzájárulási adó további két százalékponttal csökken, az internet-hozzáférés és a hal áfakulcsa öt százalékra csökken, a kétgyermekes családok esetében pedig gyermekenként 17,5 ezer forintra emelkedik a havonta igénybe vehető adókedvezmény összege.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom