Gazdaság

Benyújtható támogatási kérelmek

Százhetvenezer gazdálkodó kaphat forrást, előnyben a természetvédelem

A magyar gazdálkodók négyszázmilliárd forint uniós támogatásra pályázhatnak. Az egységes kérelmeket május közepéig adhatják be.

Az egységes kérelmeket befogadó elektronikus felület április 7-én nyílt meg. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) felkészült az idei egységes támogatási kérelmek befogadására, ennek révén százhetvenezer gazdálkodó juthat hozzá az agrártámogatásokhoz – közölte tegnap Fazekas Sándor. A földművelésügyi miniszter utalt arra: az egységes kérelem beadásának határideje május 15-e, ám ez hétvégére esik, ezért május 17-ig fogadják be az igényeket. Megjegyezte: az unió közös agrárpolitikájának (KAP) reformja miatt módosult a támogatási rendszer, így a környezet- és természetvédelmi szempontok érvényesítése nagyobb súllyal esik latba. Bevezették a zöldítést, amely a támogatások harminc százalékát jelenti. Fazekas Sándor hozzáfűzte: a magyar zöldítési modell öt hónapot ad a gazdáknak a feltételek teljesítésére, míg a német rendszer csak egy hónapot.

Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár hangsúlyozta: az uniós közvetlen támogatások nagyságrendje tavalyhoz képes gyakorlatilag nem változik, ez 1,27 milliárd eurót, azaz mintegy négyszázmilliárd forintos uniós támogatást jelent a magyar gazdálkodóknak. Jelezte: tavaly új, bonyolultabb támogatási rendszer jött létre a KAP-reform következtében, de a bevezetéskor Magyarország jól vizsgázott. Módosult a jogi háttér az elmúlt esztendő tapasztalatait figyelembe véve. A cél az, hogy idén a kérelmek benyújtásakor minél kevesebb legyen a hiba, váljon egyszerűbbé az ellenőrzési folyamat, a támogatások kifizetése pedig gyorsuljon fel – hangoztatta az államtitkár.

Czerván György elmondta: az egyszerűsített támogatást választó csaknem ötvenezer termelőnek sokkal könnyebb lesz hozzájutni a dotációhoz, ugyanis a feltétel csak annyi, hogy legalább akkora területet használjanak az idén, mint az elmúlt évben. Az államtitkár megerősítette, hogy a Miniszterelnökséghez tartozó vidékfejlesztési program forrásaira nem vonatkozik az egységes kérelem.

Gyuricza Csaba, az MVH elnöke közölte: a múlt évi agrártámogatások végkifizetésének határideje június 30. Alaptámogatást a százhuszonháromezer kérelmezőből már több mint százhúszezer gazdának fizetett ki a hivatal, 178,6 milliárd forint összér­tékben.