Gazdaság

Befektetőkkel tárgyalt az innovációs és technológiai miniszter Münchenben

„Németország és Magyarország a jövőben intenzívebben működik majd együtt a kutatás, az innováció és a technológia fejlesztésének területén”

További gyártási, valamint kutatás-fejlesztési befektetéseket telepítenének Magyarországra azok a vállalatok, intézetek, amelyekkel a Münchenben tartózkodó innovációs és technológiai miniszter tárgyalt pénteken.

Palkovics László telefonon elmondta: megbeszélést folytatott a Max Planck Institut lézerfizikai kutatóintézetében, ahol több együttműködési lehetőség is szóba került a német intézet és magyar egyetemek, kutatók között.

A miniszter felidézte: Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor miniszterelnök csütörtöki találkozójuk után hangsúlyozták, hogy Németország és Magyarország a jövőben intenzívebben működik majd együtt a kutatás, az innováció és a technológia fejlesztésének területén.

A tárca, illetve a kormány célja, hogy nagy német kutatóintézetek megjelenjenek Magyarországon, és itt folytassanak tevékenységet a magyar állam támogatásával, együttműködve azokkal a magyar szereplőkkel, amelyek ugyanazon a területen dolgoznak - emelte ki Palkovics László. Hozzátette: elkezdődtek az erről szóló tárgyalások, amelyeket a következő időszakban szeretnének felgyorsítani.

A miniszter a lehetséges együttműködési területek között említette egyebek között a lézerfizikát és alkalmazásait például a rákkutatásban, a gyógyszerkutatásban, illetve az iparban, a járműkutatásokat, telekommunikációt és a szoftverbiztonságot.

Palkovics László jelezte azt is: hogy a magyar cégek, intézmények, egyetemek hatékonyabban tudjanak részt venni a 2021-27-es uniós időszak innovációs kiírásain, megkezdik a német intézményekkel az együttműködést, ami segíti a későbbi közös pályázatokat a brüsszeli alapokra.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom