Gazdaság

Banai: Szubjektív véleményeket tartalmaz az Open Budget Survey

A magyar költségvetési számok tartalmi kérdésekben kedvezőek - húzta alá az államtitkár

Az Open Budget Survey nemzetközi felmérés szubjektív véleményeket tartalmazó összesítés, egyedi módon határozza meg, mely országokat vizsgál - mondta Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államháztartásért felelős államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán arra reagálva, hogy a dokumentum 115 országból Magyarországot a 57. helyre sorolta a költségvetés átláthatóságát tekintve.

Az államtitkár példaként megemlítette, a vizsgálatból számos uniós tagország is kimaradt, így Magyarország helyzetét sem lehet megítélni a 28 tagállam között. Banai Péter Benő ismertette, hogy a magyar költségvetési számok tartalmi kérdésekben kedvezőek, ezen a területen nehéz fogást találni, 2011 óta folyamatosan csökken az államadósság, egyre olcsóbb az állam adósságának finanszírozása.

Az NGM államtitkára hangsúlyozta, a felmérés téves állításokból indult ki, a költségvetés átláthatóságáról egy olyan magyarországi civil szervezet adott információt, amely az elmúlt időszakban rendszeresen tévedett, például a hiányt a GDP 3 százalék felettire jelezte, recessziót prognosztizált.

Megjegyezte: ez a szervezet mondja, hogy a 8 pontos költségvetési dokumentumból Magyarországon 3 - a költségvetés irányelvek, a polgárok költségvetése, a féléves költségvetési kimutatás - nem készült el. A költségvetés irányelveivel kapcsolatban Banai Péter Benő elmondta, hogy Magyarország európai uniós tagállamként konvergencia programot készít, ebben szerepelnek a főbb irányok.

Ezt követően készíti el a kormány a költségvetési törvényjavaslatot, amelyet átad az Állami Számvevőszéknek (ÁSZ) és a Költségvetési Tanácsnak (KT), ezek a szervezetek nyilvános véleményt mondanak, és ezeket is figyelembe véve dönt az Országgyűlés a költségvetési törvényről. A másik hiányolt dokumentum a polgárok költségvetése, amely érthető módon tünteti fel, hogy az állam milyen kiadásokat és bevételeket vár, a költségvetési indoklás része - mondta az államtitkár. A hiányolt féléves költségvetési kimutatásokkal kapcsolatban az államtitkár rámutatott arra, hogy Magyarországon havonta készül jelentés, a nyilvános dokumentum összegzi az elmúlt időszak folyamatait is.

A jelentést készítő International Budget Partnership nevű szervezetet támogatja a Nyílt Társadalmi Alapítvány is, ezzel kapcsolatban az államtitkár elmondta: a finanszírozási háttér választ ad arra, miért mutattak ki ilyen negatív képet Magyarországról. Hozzátette: a magyarországi adatokat közlő szervezet mögött is politikai kötődés van.

Banai Péter Benő hangsúlyozta, Magyarország finanszírozása stabil, az államháztartási hiány a GDP 2 százaléka alatt maradt, az államadósság finanszírozási költsége csökken, és ezt látják a nagy befektetők és hitelminősítők is. A szubjektív értékítéletet pénzügyi befektetők nem követik, a nemzetközileg elismert hitelesített szervezetek véleménye pedig alapvetően eltér a hétfőn közölt véleménytől.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom