Gazdaság

Az uniós pénzügyminiszterek bizakodóak

Három év alatt 315 milliárd euró beruházás valósulhatna meg

Optimistán nyilatkozott kedden délután, az Európai Unió pénzügyminisztereinek brüsszeli tanácskozását követően a lett pénzügyminiszter az Európai Stratégiai Befektetési Alap felállításának menetrendjéről.

Az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker által javasolt 21 milliárd eurósra becsült alap túlnyomórészt magántőke bevonásával összesen 315 milliárd euró beruházást valósítana meg az Európai Unióban a következő három év folyamán.
Janis Reirs, az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét ellátó Lettország pénzügyminisztere a tagállamok tárcavezetőinek megbeszélését követően kijelentette: reális az a menetrend, hogy márciusra a szakminiszterek tanácsa, és remélhetőleg az Európai Parlament is kialakítja a maga álláspontját a bizottság által javasolt jogszabályról, amely az alap jogi hátterét hivatott biztosítani, s a tagállamok állam- és kormányfői által szabott határidőre, június végéig sikerül elfogadni az új uniós jogszabályt.
A pénzügyminiszterek támogatásukról biztosították az új pénzmosás elleni csomagot, amelynek formális elfogadását Reirs a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem sarokkövének nevezte. A javaslatra kedden az Európai Parlament gazdasági bizottsága is rábólintott, így hamarosan hivatalosan is elfogadhatják a jogszabály-tervezetet.
Hasonlóképpen nyilatkozott a sajtótájékoztatón az unió költségvetési szabályait lefektető stabilitási és növekedési paktumról Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság euróért és társadalmi párbeszédért felelős alelnöke. Beszélt arról is, hogy az unió nem változtat a szabályokon, de pontosítja alkalmazásukat. A lDombrovskis a görög választások eredményére is kitért, de csak annyit mondott: a bizottság tiszteletben tartja Görögország demokratikus választását. A biztos örömét fejezte ki, hogy Athén kezd visszatérni a növekedési pályára, s bővül a foglalkoztatás. Dombrovskis egyúttal támogatásáról is biztosította Görögországot a reformok során.