Gazdaság

Az őszi búza felét már elvetették a gazdák

A gyors magyarországi munka kifejezetten a száraz időjárásnak köszönhető, az európai adatokat nézve idén az össz-szójababtermés is jobb hozamot produkált

Az őszi búza vetése jelenleg 55 százaléknál tart hazánkban, ami az elmúlt öt év statisztikáját tekintve nagyon jó eredmény – mondta lapunknak Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke, az Agrárgazdasági Kutató Intézet által készített friss gabonapiaci jelentésre reagálva.

Az északi féltekén már a végéhez közelít a 2019/2020. gazdasági évi termést adó búza vetése, így az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) elkészítette a gabona és ipari növények friss piaci jelentését. A dokumentum az őszi búza vetését illetően az Agrárminisztérium tájékoztatására hivatkozik, ami alapján 969 ezer hektáron terveznek a gazdák őszi búzát vetni, aminek ötvenhárom százalékán került a földbe a vetőmag október 16-ig. Az uniós adatokról a Tallage franciaországi piacelemző vállalat októberi előrejelzése számolt be, ennek alapján az őszi búzát az ideinél hat százalékkal nagyobb területről, 24,3 millió hektárról takaríthatják be az unióban 2019 nyarán. Petőházi Tamás a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke lapunk kérdésére elmondta, az őszi búza vetése jelenleg 55 százaléknál tart Magyarországon, ami az elmúlt öt év statisztikáját tekintve nagyon gyorsnak tekinthető, hiszen november közepén szoktak itt tartani nagyjából a vetéssel. Ez a kifejezetten száraz időjárásnak köszönhető, ami lehetővé tette a folyamatos munkát szeptember októberben. Hozzátette, reményei szerint az őszi búza vetése idén november közepére, végére befejeződik. A Tallage szakértői az idei kukoricatermést is vizsgálták. A jelentésből kiderült, Magyarországon az Agrárminisztérium által 898 ezer hektárra jelzett termőterület 87 százalékáról 6,4 millió kukoricát gyűjtöttek be a termelők október 16-ig.

Az uniós adatokat nézve az össz-szój­ababtermés is jobb hozamot produkált idén. A francia piacelemző vállalat adatai szerint az Európai Unióban 978 ezer hektár adhat szójababtermést az idén, így a tavalyinál három százalékkal jobb hozam (2,8 tonna/hektár) mellett 2,7 millió tonna uniós termésre van kilátás, ami négy százalékkal múlná felül a tavalyi kibocsátást. Magyarországon az AKI adatai szerint a belföldi, GMO-mentes, 51-53 százalék együttes fehérje- és zsírtartalmú újtermésű szójababot átlagosan 104 ezer forint/tonna, a minősítés nélkülit 102-103 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron vásárolták a feldolgozók, kereskedők szeptemberben. Petőházi Tamás kiemelte, a magyar szója deklaráltan GMO mentes ezért Euró­pában és a tengerentúlon is kifejezetten keresett termény. Hozzátette, hogy nagyjából a jelenleginél három-négyszer többet is tudnánk exportálni belőle.

Érdekesség, hogy rekord-napraforgómagtermés várható az Egyesült Államok agrárminisztériuma szerint a világon mindenhol, a 2018/2019. gazdasági évben. Petőházi Tamás a hazai napraforgóterméssel kapcsolatban elmondta, hogy ára az elmúlt években rekord alacsony szinten mozog, jelenleg nyolcvanezer forint tonnánként, ami rekord alacsonynak számít, így sokszor a termelők önköltségi szintjét sem éri el.